Zdravje > Otrok
3723 ogledov

Takšne posledice ima prepoved pretepanja otrok

Nasilje nad ženskami in zloraba otrok v Sloveniji še vedno ostajata velika probl Žurnal24 main
V obsežni raziskavi so ugotavljali, kakšne spremembe je prinesla prepoved fizičnega kaznovanja otrok ....

Države, ki so prepovedale fizično kaznovanje otrok, imajo za 70 odstotkov manj nasilja med mladimi, kaže nova globalne študija opravljena v 88-ih državah.

Raziskovalci so preučili toliko držav, da ugotovijo, ali obstaja povezava med nasiljem med mladimi in uporabo fizičnega nasilja s strani skrbnikov.

Ekipa strokovnjakov iz univerze McGill v Kanadi je odkrila, da so države s popolno prepovedjo fizičnega kaznovanja otrok v domačem okolju, imele za 69 odstotkov manj nasilja med mladimi kot države, kjer te prepovedi ni bilo. 

Nasilje Dvoletnik Slovenija Dvoletnik: Oče ga je tako tepel, da ni mogel več jokati

Pri dečkih se je fizično nasilje med mladimi zmanjšalo za dve trtjini, pri deklicah pa za 40 odstotkov. 

Raziskovalci so pri tem ocenili, da uporaba ponavljajočih fizičnih kazni "lahko okrepi agresivne misli, čustva in dejanja".

Strokovnjaki so v reviji BMJ Open zapisali: "Ti rezultati podpirajo hipotezo, da so družbe, ki prepovedujejo uporabo telesnega kaznovanja, manj nasilne."

nasilje zloraba otrok deklica Zdravje Za nogice ga je držal skozi okno tretjega nadstropja

Kako je v Sloveniji

Slovenska vlada je novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini (ZPND), s katero so posodobili normativno ureditev, da še bolj ščiti žrtve nasilja v družini, sprejela pred dvema letoma.  

Ena od novosti novele je bila, izrecna prepoved telesnega kaznovanja otrok, ki ga definira kot vsako fizično, kruto ali ponižujoče kaznovanje, oziroma vsako dejanje, namenjeno kaznovanju otrok, ki ima elemente fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja ali zanemarjanja kot vzgojne metode.

Odbor ZN za človekove pravice in Svet Evrope sta Slovenijo sicer pred tem dolgo opominjala na nedopustnost odsotnosti zakonske prepovedi fizičnega kaznovanja otrok.

Komentarjev 4
  • Marcel Pravnik 06:43 19.oktober 2018.

    Neumnost članka, v analiziranem obdobju se je pojavila široka uporaba na mobitela in se namesto da bi pele pesti med mladimi, ti raje nasilno tapkajo. Nasilja paje gotovo več in bolj nevarno, to. Psihično nasilje med mladimi.

  • Skipi 12:00 17.oktober 2018.

    Bolje malo batih kot pa desetine samomorov in mladine ki misli da ji je vse dovoljeno.

  • Ivo 11:15 17.oktober 2018.

    Zdaj pa hitro še eno raziskavo narediti za koliko se je povečalo število samomorov med mladimi v teh državah? In še vedno neki uradniki prejemajo plačo, da te neumnosti ugotavljajo...