To je sindrom bolne zgradbe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Veliko težav v teh vročih dneh tudi zaradi klime...
Oglej si celoten članek

Uporaba klimatskih naprav v poletnih mesecih pripomore k lažjemu preživljanju vročih dni, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasproten učinek, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer dodajajo, da se je najprej treba pozanimati, kako naprava sploh deluje: ali zajema zrak zunaj, ali ga filtrira, ali uravnava vlago v zraku.  "Kompleksne naprave za klimatizacijo uravnavajo tudi vlažnost zraka, kar prispeva k upočasnjenemu razmnoževanju pršice in lahko koristi alergijskim bolnikom," dodajajo. 

Nasveti Klima je gojišče bakterij, škodljivih za zdravje

Otroci in starejši še posebej občutljivi

Pogoste napake, ki jih delamo v teh vročih dneh so, da hladimo prekomerno - preveč in prehitro, da so temperature nastavljene prenizko, da so naprave usmerjene v ljudi namesto stran.  "Vse to lahko povzroči slabo počutje, glavobol  in druge težave,  na primer sindrom bolne zgrade. Prevelika razlika v zunanji in notranji temperaturi zraka lahko povzroči poslabšanje astme. "Otroci, starejši ljudje in bolniki so na temperaturne razlike še veliko bolj občutljivi kot odrasli," dodajajo. 

Sindrom bolne zgradbe

Na NIJZ navajajo, da različne bolezenske znake in simptome za ta sindrom navajajo ljudje, ki delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava in kjer ni mogoče odpirati oken. Gre za t. i. sindrom bolne zgradbe (ang. »sick building sindrome«), ki ga navajajo nekateri ljudje, ki veliko časa preživijo v takšnih stavbah.

Težave, ki so pojavijo ob tem sindromu

Pri NIJZ navajajo, da jih delimo med specifične in nespecifične.

  • Pri specifičnih težavah gre predvsem za okužbe, ki so posledica širjenja mikrobioloških dejavnikov, ali pa za poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni.
  • Pri nespecifičnih težavah natančen povzročitelj težav ni poznan. Gre za srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Možni vzroki so nezadostno prezračevanje, kemijski ali mikrobiološki dejavniki. Tako stanje predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.