Pod streho > Varčna hiša
3852 ogledov

Klima je gojišče bakterij, škodljivih za zdravje

Vzdrževanje klime
Vročina se je začela, klimatske naprave že delujejo. Če jih še niste očistili in naročili servisa, je skrajni čas, da to naredite. Prijetno ohlajenega prostora si zagotovo ne želite deliti s slabimi vonjavami in milijardami mikroorganizmov.

Klimatske naprave je treba redno čistiti, enkrat na leto pa obvezno naročiti njihov servis in s tem vzdrževanje, ki spada zraven. Vprašanje seveda je, ali so vse klime res redno vzdrževane in čiščene, oziroma, ali to vsako leto naredimo pravočasno? Torej preden prvič prižgemo klimo v poletni sezoni, da bo hladila prostor. Še posebej je to pomembno pri klimah, ki so večji del leta mirovale, ker jih nismo uporabljali tudi za ogrevanje. Prvi tokovi zraka iz takšnih klim lahko v prostor prinesejo množico mikroorganizmov, plesni in glivic. 

Nekateri se ne zavedajo pomena rednega vzdrževanja

Praksa kaže, da se večina uporabnikov klim s tem ne obremenjuje preveč, servis in vzdrževanje naročijo, ko se spomnijo ali imajo čas, marsikdo niti ne vsako leto. Ne obremenjujejo se niti s tem, da lahko mikroorganizmi v naše telo zaidejo prek zraka, ki ga v prostor vpihujejo klimatske naprave. 

Vzdrževanje klime | Avtor: Profimedia Profimedia
Vedeti je treba, da je možnost za razvoj mikroorganizmov v njih velika, saj je v klimah ves čas prisotna vlaga. Ta brezskrbnost je precej zanimiva, saj na drugi strani večina Slovencev med glavnimi vzroki, zakaj ne bi nikoli v hiši ali stanovanju imeli mehanskega prezračevalnega sistema, navaja možnost naselitve mikroorganizmov in druge nesnage v ceveh sistema. Pa je zrak v prezračevalnem sistemu vedno suh, zato praktično ni možnosti za razvoj mikrobioloških škodljivcev.

Mikroorganizmi, plesni in glivice se v klimatskih naprava lahko razvijajo zaradi stalne prisotnosti vlage v njih. Zrak namreč potuje prek filtrov do toplotnega izmenjevalnika, kjer se ohladi. Zaradi vlage, ki se izloča pri tem, se na režah izmenjevalnika nabira voda. Ta se zbira v zbirni posodi, od koder odteka v odtok ali na prosto. Zato so redni servis in čiščenje nujna.

Redno vzdrževana in očiščena klima bo bolj učinkovito delovala, hkrati pa v prostoru ne bo neprijetnih vonjav. Še bolj pomembno je, da v čisti klimi ni pogojev za razvoj različnih mikroorganizmov, plesni in glivic, ki lahko v najslabšem primeru vplivajo celo na vaše počutje in zdravje.

Posledice so lahko alergije, vnetja in okužbe

Med delovanjem klime se mikroorganizmi, glivice in plesni sproščajo v zrak, ki ga v prostoru vdihavate. Posledica tega je lahko poslabšanje stanja astme in drugih kroničnih bolezni, povzročajo pa lahko tudi različne alergije, okužbe in vnetja, opozarjajo na NIJZ

Pojavijo se lahko tudi druge težave, za katere pa natančen povzročitelj ni znan, lahko so to  mikrobiološki in kemijski dejavniki ali slabo in nezadostno prezračevanje prostorov. Med temi tako imenovanimi nespecifičnimi težavami na NIJZ navajajo srbenje oči, solzenje in suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Takšno stanje lahko predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema, še dodajajo.

Klime Klimatske naprave Pod streho Izbira klime za hlajenje in ogrevanje

Servis je nujen pred začetkom sezone

Servis je torej nujen vsaj enkrat na leto, najbolje pred začetkom letne sezone delovanja klime. Ker servis vključuje več različnih posegov, ga je treba prepustiti serviserju, sami lahko očistite le filtre v klimi. To naredite tako, da jih operete pod tekočo vodo, posušite in vrnete v napravo. 

Vzdrževanje klime | Avtor: Profimedia Profimedia

Serviser ima med rednim vzdrževanje precej več nalog, ki jih od njega lahko pričakujete oziroma zahtevate, navajajo v Zvezi potrošnikov Slovenije:

  • čiščenje protiprašnih filtrov, 
  • čiščenje in dezinfekcijo toplotnega izmenjevalnika, 
  • dezinfekcijo uparjalnika, 
  • pregled vijačnih spojev
  • pregled in čiščenje zbiralnika ter odtoka kondenza iz notranje enote, 
  • pregled hladilnega sistema,
  • pregled temperature izpihanega zraka notranje enote, 
  • pregled tlaka hladilnega plina in po potrebi polnjenje, 
  • pregled in kontrolo delovanja elektromotorjev, ventilatorja, kompresorja in loput, 
  • pregled delovanja elektronske regulacije, 
  • čiščenje maske in pokrova notranje enote, 
  • zamenjavo baterij v daljinskem upravljalniku, 
  • čiščenje zunanje enote, 
  • test delovanja klimatske naprave. 

Iz klime uhaja plin, kaj zdaj?

Ena od možnih napak, ki se pojavijo med delovanjem klime, je tudi uhajanje plina oziroma hladilnega sredstva. Če to zaznate ali opazite, da je plina v napravi malo, jo je treba ugasniti, prezračiti prostor in poklicati serviserja. Klime, do odprave napake, ki je lahko posledica napake v napeljavi ali pa plin uhaja iz same naprave, ne smete uporabljati. Sodobne kakovostne klime so polnjene s plinom z oznako R32, pri katerem skoraj da ni možnosti vžiga v primeru uhajanja. Pri viru uhajanja je namreč njegova hitrost previsoka, da bi se vžgal, ko ta pade, pa je plin že tako pomešan z zrakom, da vžig ni mogoč.

Klimatska naprava Klimatske naprave Pod streho Lastnosti klimatskih naprav, ki jih morate poznati pred nakupom

Servis klime z vzdrževanjem in dezinfekcijo naj bi trajal približno eno uro, če ga izvaja le en serviser, za kar bo treba odšteti od 60 do 75 evrov z DDV, za klimo do moči 3,5 kW. Na spletu lahko najdete tudi ponudbe za precej manj, za denimo 39 evrov, vendar se pred dogovorom za servis prepričajte, da bodo res opravili vse posege, ki jih mora vključevati kakovostno vzdrževanje. 

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 10:44 18.junij 2019.

    Kva pa ta na prvi sliki dela? Jao.

Sorodne novice