Pod streho
4588 ogledov

Lastnosti klimatskih naprav, ki jih morate poznati pred nakupom

Klimatska naprava
Ponudba klimatskih naprav je res velika in raznolika, zato je izbira vse prej kot lahka. V pomoč smo pripravili pregled glavnih lastnosti, ki jih je treba poznati.

Glavni namen, zaradi katerega se odločimo za nakup klimatske naprave, je še vedno hlajenje prostorov poleti. A klime omogočajo precej več, vse pogosteje jih uporabljamo tudi za ogrevanje prostora v prehodnih obdobjih, njihovi pomembni lastnosti pa sta tudi čiščenje zraka in ohranjanje primerne vlažnosti. Da bi naprava zagotovila vse našteto, mora imeti vgrajeno ustrezno opremo.

Prvi korak na poti izbire za nas ustrezne klimatske naprave je odločitev, ali želimo klasično, ki bo zgolj hladila, ali invertersko, s katero bomo lahko tudi greli. Dejstvo je, da je zdaj že večina klimatskih naprav inverterskih. 

Moč klimatske naprave je ključna

Ni vseeno, kolikšno moč ima klimatska naprava. Če bo prešibka, prostora ne bo mogla niti dobro ohladiti niti ogreti, če pa izberemo premočno, bo za svoje delovanje porabila preveč elektrike, zato bo manj učinkovita.

Na izbiro moči vpliva več dejavnikov, v osnovi pa velja, da pri povprečni višini stropa 2,5 metra in površini do 40 kvadratnih metrov zadostuje naprava z močjo 2,5 kW. Če prostor meri do 55 kvadratnih metrov, pa je treba izbrati močnejšo klimo, in sicer z močjo 3,5 kW.

A ni nujno, da bo izbira zgolj na podlagi površine prostore ustrezna. V nekaterih primerih je treba tudi v manjšem prostoru izbrati močnejšo klimo. 

Klime | Avtor: Profimedia Profimedia

Močnejšo klimo za manjši prostor izberemo v primeru:

  • če je prostor ves čas osončen, okna slabo toplotnoizolativna, hkrati pa na zunanjih stenah ni toplotne izolacije,
  • če je v prostoru večji del časa več ljudi, ki s svojo dejavnostjo vanj oddajajo toploto in vlago,
  • če je v prostoru več naprav, ki zaradi svojega delovanja vanj oddajajo toploto.

Učinkovitost klimatske naprave

Vse klimatske naprave so opremljene z energijskimi nalepkami, na katerih so podatki o njihovi učinkovitosti pri hlajenju in gretju, podatki o hrupnosti ter tudi o tem, koliko kilovatnih ur naj bi na leto porabila naprava za ogrevanje glede na to, kje živimo.

Najpomembnejša sta podatka SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) oziroma sezonski izkoristek klimatske naprave pri hlajenju in SCOP P (Seasonal Coefficient of Performance) oziroma sezonski izkoristek naprave pri gretju, imenujemo ga tudi letno grelno število.

Učinkovite so tiste klimatske naprave, ki imajo SEER višji od 5,1 vrednost SCOP pa višjo od 3,4 in spadajo v energijski razred A+. Da bi bila raba energije čim nižja, je bolje, če izberemo klime iz razreda A++ ali A+++. Razlika v rabi energije med A+ in najvišjim energijskim razredom je lahko skoraj dvakratna. 

Hrupnost klimatske naprave

Na energijski nalepki sta tudi podatka za hrupnost notranje in zunanje enote. Podatka običajno označujeta najnižjo hrupnost, ki je izmerjena v določenih pogojih, a se ta spreminja glede na jakost delovanja. Nekateri proizvajalci v tehničnih listih napišejo tudi vrednost hrupnosti pri različnih jakostih delovanja, zato je vredno preveriti tudi te podatke. 

Podatke o primerni hrupnosti pa lahko najdete tudi v primerjalnih testih Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so hrupnost merili. Rezultati so se nekoliko razlikovali od tistih na energijskih nalepkah. Glasnost zunanjih enot najbolje ocenjenih naprav z močjo 2,5 kW je bila od 59 do 61 dB, pri notranjih enotah pa od 54 do 58 dB. Pri klimatskih napravah z močjo 3,5 kW so izmerili od 60 do 65 dB za zunanje enote in od 57 do 60 dB za notranje enote. 

Klime | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbiramo lahko med sedmimi različnimi filtri

Vse klimatske naprave so opremljene vsaj z enim, to je protiprašnim filtrom, večina proizvajalcev pa uporabnikom ponuja naprave, ki imajo dva, tri ali celo več filtrov. Kaj bomo izbrali, je odvisno od tega, kaj od naprave pričakujemo, in ali imamo kakšne posebne potrebe, ker v imamo v družini morda alergike. 

  • Prašni filter je prva ovira za zrak, ki vstopa v klimatsko napravo. Iz njega odstrani grobe nečistoče in prašne delce. 
  • Plazma filter z ionizatorjem absorbira in nevtralizira tudi mikroskopsko majhne delce; pelod, fini prah, spore plesni in viruse, in deluje protibakterijsko. Desetkrat bolj je učinkovit kot prašni filter. 
  • Aktivni karbonsko-katehinski filter z naravnim materialom iz zelenega čaja zadrži delce in odpravlja neprijeten vonj. Oglje odstrani vonjave, katehin pa poskrbi za odstranjevanje prahu in drugih delcev. 
  • Filter IAQ je inteligentni filtrirni sistem s srebrom in encimi, ki iz zraka odstrani vonjave, ga osveži in prispeva k nevtralizaciji virusov in bakterij.
  • Nano platinasti filter je sestavljen je iz nano keramičnih delcev, ki iz zraka učinkovito odstranjujejo bakterije, viruse in prah. 
  • Filter s srebrovimi ioni zagotavlja čist zrak in iz njega odstranjuje vonjave, alergene in bakterije. 
  • Fotokatalitični filter s titanom s pomočjo ultravijolične svetlobe zmanjšuje neprijeten vonj in uničuje bolezenske klice. Titan ima močan fotokatalitični učinek, iz zraka odstrani več kot 70 odstotkov škodljivih snovi. 

Okolju bolj prijazen hladilni plin R32

V zadnjem času je vse več klimatskih naprav polnjenih z okolju bolj prijaznim hladilnim plinom R32. Ta ima v primerjavi z do zdaj najpogosteje uporabljanim hladilnim plinom R410A precej prednosti. Med drugim ne vpliva na tanjšanje ozonske plasti, bistveno manjši je njegov vpliv na globalno segrevanje, v klimatski napravi je zdaj lahko do 30 odstotkov manj plina, energijsko je bolj učinkovit, dobro prevaja toploto in ima večjo zmogljivost hlajenja, lažje ga je reciklirati in ponovno uporabiti. To je več kot dovolj razlogov, da izberemo klimatsko napravo s plinom R32. 

Na odločitev pa poleg že opisanega lahko vplivajo tudi dodatne funkcije, ki jih imajo klimatske naprave. Teh je izjemno veliko, ni pa nujno, da vse potrebujemo. Da bi se lahko lažje odločili, kaj je za nas nujno, primerno ali pa povsem nepomembno, je dobro, da jih vsaj poznamo. 

Dodatne funkcije so pogosto dobrodošle

Med pomembnejšimi funkcijami je zagotovo možnost nastavitve in usmeritve zračnega toka. Uravnavamo lahko smer in jakost zračnega toka in tako preprečimo neprijetno pihanje neposredno v ljudi.  

Uporabna je tudi funkcija tedenski časovnik, ki omogoča nastavitev več različnih vzorcev hlajenja in ogrevanja za vsak dan v tednu. Omejimo lahko tudi nastavljeno temperaturo, vklopimo samodejni izklop naprave in zaklenemo nastavitev delovanja.

Upravljanje naprave na daljavo bodo izbrali tisti, ki imajo radi vse pod nadzorom, ne glede na to kje so. Funkcija omogoča, da klimo uporabljamo prek brezžične povezave in aplikacije. Prižgemo jo lahko iz službe ali na poti v počitniško hišo, še preden tja prispemo. 

Funkcija samočiščenja zagotavlja zmanjšanje vlažnosti v notranjosti naprave in preprečuje razvoj plesni v njej. Notranji ventilator deluje tudi po izklopu klimatske naprave in izsuši vso vlago, ki se je nabrala na toplotnem izmenjevalniku, nato se samodejno izklopi.

Samodejni ponovni vklop je namenjen temu, da se naprava v primeru izpada elektrike samodejno vklopi, ko se električni tok vrne. Deluje tako, kot je bilo nastavljeno delovanje pred izpadom toka.  

Funkcija sušenja oziroma razvlaževanja zraka je zagotovo dobrodošla, saj je ustrezna relativna vlažnost v zraku zelo pomembna za naše počutje. Poleg tega preprečuje razvoj plesni v prostoru, ki je posledica prevelike vlažnosti. 

Samodiagnoza okvare omogoče hitrejše prepoznavanje napak, ko gre kaj narobe. Glede na to, kaj se izpiše na ekranu, lahko s pomočjo priročnika nekatere napake odpravimo sami, nekatere pa bo moral odpraviti serviser. Odprava bo hitrejše, če mu že pred prihodom lahko povemo, za kakšno napako gre.  

Samodejno zaznavanje uhajanja hladilnega sredstva je še ena od funkcij, s katero naprava sama opozori na napako, s tem pa tudi zaščito kompresorja, saj tako vemo, da plin uhaja.

Preprečevanje zamrzovanja je funkcija, ki jo je dobro izbrati, če klimatsko napravo uporabljamo v počitniški hiši. Poskrbela bo, da se klima samodejno vključi, ko notranja temperatura pade pod določeno vrednost. Klima bo prostor začela ogrevati in s tem preprečila zmrzovanje vode v vodovodni napeljavi in morebitne okvare na električnih napravah, ki so lahko posledica nizkih temperatur.

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • TistoPravo 20:00 13.junij 2019.

    Zelo uporabni nasveti. Klima rešuje življenja, sploh v taki vročini praktično šele na začetku poletja, ko lahko pričakujemo ob koncu vrhunec vrhuncev od vročine.

Sorodne novice