To po novem pripada otrokom, nosečnicam in doječim materam

Foto: Profimedia
Od 1. julija letos tega ne smejo več zaračunavati.
Oglej si celoten članek

S 1. julijem se je začela uporabljati evropska uredba, ki zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To pomeni, da bo zdravstvena blagajna v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je danes povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Slovenija Za zobe plačujemo več, kot pričakujemo

Foto: Shutterstock razno 16.06.10, otrok, zobozdravnik, foto: shutterstock

Dražje je delo, ne material

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Sušelj.

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Ena možnost pa je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam za dva meseca.

Širitev pravic Prenovljena pravila zdravstvenega zavarovanja: To so najpomembnejše novosti

 

Foto: Žurnal24 zobje, zobozdravnik ZZZS bo sicer moral določena vprašanja tudi operativno in izvedbeno proučiti, saj denimo v sistemu nimajo podatka, kdo je doječa mati.

Ministrstvo mora pripraviti načrt

Omenjena evropska uredba pa tudi nalaga državam, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Sicer pa je vlada na pobudo ZZZS sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za celotno letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.