Zdravje
15691 ogledov

To po novem pripada otrokom, nosečnicam in doječim materam

otrok zobozdravstvena ordinacija
Od 1. julija letos tega ne smejo več zaračunavati.

S 1. julijem se je začela uporabljati evropska uredba, ki zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To pomeni, da bo zdravstvena blagajna v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je danes povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Triglav Slovenija Za zobe plačujemo več, kot pričakujemo

razno 16.06.10, otrok, zobozdravnik, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Dražje je delo, ne material

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Sušelj.

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Ena možnost pa je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam za dva meseca.

ZZZS Širitev pravic Zdravje Prenovljena pravila zdravstvenega zavarovanja: To so najpomembnejše novosti

 

zobje, zobozdravnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
ZZZS bo sicer moral določena vprašanja tudi operativno in izvedbeno proučiti, saj denimo v sistemu nimajo podatka, kdo je doječa mati.

Ministrstvo mora pripraviti načrt

Omenjena evropska uredba pa tudi nalaga državam, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Sicer pa je vlada na pobudo ZZZS sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za celotno letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.