Slovenija
31712 ogledov

Za vsa antibiotična mazila je treba plačati iz svojega žepa

Cool fotr
Jani Jugovic alias Cool fotr je pred dnevi na Facebooku ogorčeno zapisal, da je v lekarni moral plačati za mazilo za hčerko.

Pediater je njegovi hčerki zaradi izpuščajev na ritki predpisal antibiotično mazilo Garamycin, Jugovic pa je moral v lekarni zanj plačati sedem evrov. "7 EVROV PREVEČ - Pun k... mi je našega zdravstvenega sistema," je zapisal na Facebooku in dodal še nekaj krepkih na račun davkov in politikov.

Zdelo se nam je nenavadno, da zavarovanje ne bi krilo zdravil za otroke, zato smo zadevo preverili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Je šlo za doplačilo in bi lahko dobil brezplačno zamenljivo zdravilo?

Plačati ga je treba, ker je v mazilu

"Gre za antibiotik v obliki mazila, ki ni razvrščen na listo. Te oblike zdravil (antibiotiki v obliki mazil za kožo) niso razvrščene na listo, tako da so tudi morebitne paralele samoplačniške," so nam pojasnili na ZZZS. In zakaj ta zdravila niso na listi? "Že pred leti je bila sprejeta odločitev, da lokalni antibiotiki ne sodijo na pozitivno listo, ker povečujejo odpornost povzročiteljev. Z vprašanjem zakaj jih zdravniki (še) predpisujejo se boste morali obrniti na stroko," so pojasnili v oddelku za zdravila ZZZS.

"Lokalna aplikacija antibiotikov, še posebej mazila za rane, so slabo učinkovita, poleg tega dražjo rano, zato jih tudi dermatologi v glavnem odsvetujejo. Zelo verjetno so se zato na ZZZS odločili tako, kot so se," nam je pojasnila prof. dr. Bojana Beović, predsednica sekcije za protimikrobno zdravljenje pri Slovenskem zdravniškem društvu in podpredsednica Komisije za smotrno rabo antibiotikov pri ministrstvu za zdravje.

Komentarjev 22
 • borut08 10:43 09.november 2017.

  Vzamejo ti vsak evro iz zepa,ce le lahko!Jst sm dializni bolnik in jemlem folacin za vsako skatlico odstejem skoraj 9eur prejemam pa soc.pod.Zdravniki so pa tudi navadne barabe ki se bolj ukvarjajo z politiko kot z bolniki ze 3 leta ...prikaži več me vlecejo z preiskavami za transplantacijo ledvice.

 • Avatar strauski
  strauski 04:18 05.november 2017.

  doktor ti mora povedat katero zdravilo je brez doplačila ,če pa sam nekaj zahtevaš je pa druga pesem

 • ginko 19:59 03.november 2017.

  Kar že dvajset let volite na volitvah to imate. Ker so po komunističnem receptu"vsi enaki", so tudi komunisti 20 let enaki. Zato smo tam kjer smo. Drugorazredni državljani zdravila za otroke plačajo iz praznega žepa, prvorazredni komunistični državljani pa dobijo ...prikaži več ("sposodijo") brez obveze vračila miljone kar v naši banki, ki jih moramo preko davkov sanirati davkoplčevalci sami. Tovariši z visokimi pridobljenimi milijoni dobijo od teh zneskov vsi hudo demenco, da "pozabijo" vrniti "ukradeno".