Zdravje > Aktualno
3833 ogledov

Je treba pojesti vse predpisane antibiotike ali ne?

Bakterije
Strokovnjaki o tem, ali je treba pojesti vse predpisane antibiotike in kaj se v tem času dogaja z bakterijami v telesu.

Pred časom so britanski znanstveniki z zanimivo raziskavo opozorili, da so zdravniki več let napačno svetovali, da je treba zaužiti vse predpisane antibiotike.

Po njihovi oceni je torej krajši čas zdravljenja z antibiotiki enako učinkovit. Ob tem se celo zmanjša možnost, da bodo bakterije postale imune na antibiotik, so ugotovili v raziskavi objavljeni v reviji The BMJ.

Strokovnjaki, ki so delali raziskavo so zapisali, da je treba opraviti dodatne študije, da se ugotovi najboljši alternativni nasvet za zdravljenje. Obenem pravijo, da je bolnikom najbolje svetovati, da prenehajo z zdravljenjem, ko se počutijo bolje. Z raziskavo so prišli do zaključka, da se pri uživanju antibiotikov v prebavi začnejo razvijati vrste bakterij, ki so odporne na zdravilo. "Več časa kot je oseba izpostavljena antibiotiku, več odpornih bakterij se bo razvilo," trdijo.

To odgovarja naša komisija

"Ideja o prenehanju zdravljenja čim se stanje izboljša je zanimiva, vendar je treba z raziskavami dokazati, da je tak način zdravljenja učinkovit," so za Žurnal24.si odgovorili na Komisiji za smiselno porabo protimikrobnih zdravil v Sloveniji. 

Pojasnjujejo, da imamo vrsto okužb, ko se stanje pacienta izboljša hitro, že po 24 do 48 urah, kar po njihovi oceni pomeni, da bi lahko z zdravljenjem prenehali. "Pri prezgodnjem prenehanju zdravljenja pride lahko do ponovitve okužbe po nekaj dneh. Zdravljenje številnih okužb se skrajšuje, vendar šele takrat, ko so narejene ustrezne klinične raziskave," pravijo.

"Preden bi začeli zdraviti po mnenju te skupine avtorjev, je potrebno narediti raziskave, ki bi potrdile, da je tak način zdravljenja učinkovit. Do takrat pa zdravimo po sedanjih priporočilih," dodajajo.

Mnenje Svetovne zdravstvene organizacije je, da obstaja nevarnost, da antibiotiki niso pobili vseh bakterij, če se predčasno preneha z zdravljenjem. Bakterije pa lahko postanejo imune na zdravljenje. Zato svetujejo, da se zaužije celoten predpisan odmerek antibiotikov.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.