Slovenija
62 ogledov

Antibiotiki nemočni proti NDM-1

V britanskih bolnišnicah imajo vse več primerov sicer vsakdanjih bakterij, ki so Žurnal24 main
Veliko Britanijo je v strah spravil encim NDM-1, ki povzroča, da odpovejo še tako močni antibiotiki. IVZ: Na presaditve organov ne v Indijo ali Pakistan.

V britanskih bolnišnicah imajo vse več primerov sicer vsakdanjih bakterij, ki so zaradi prisotnosti encima New Delhi metallo-β-lactamase 1 (NDM-1) odporne na  karbapeneme, torej skupino najmočnejših antibiotikov. Bakterije, kot so e.coli in so pogosti, a obvladljivi gost bolnišnic, bi tako lahko ušle izpod nadzora in v najslabšem scenariju v svoji smrtonosni obliki zajele ves svet.

Izvor v Aziji
Na slovenskem Inštitutu za varovanje zdravja pojasnjujejo, da so bakterije s tem encimom najpogostejše v Indiji in Pakistanu, razširile pa so se tudi v Veliko Britanijo, medtem ko so posamezne primere opazili že tudi v nekaterih drugih državah. V Evropo so se razširili predvsem z ljudmi, ki so se v Indijo in Pakistan odpravili na lepotne operacije ali presaditve organov, pojasnjuje doktorica medicine Jana Kolman.

Po doslej znanih podatkih sicer v Sloveniji primera NDM-1 še ni bilo, čeprav so slovenski imunologi pri bolnikih, ki so se zdravili v kateri od azijskih držav, že pred leti zasledili prisotnost za antibiotike odpornejših bakterij, kar za naše razmere ni bilo običajno.

Hujše nevarnosti za popotnike ni
Kolmanova vsekakor svetuje previdnost pri odločanju za zdravstvene posege v Pakistanu in Indiji, hkrati pa izpostavlja potrebo po izobraženosti domačega zdravstvenega osebja, da pravočasno prepoznajo NDM-1. Za turiste, ki se namenjajo v omenjeni državi in nimajo stika s tamkajšnjimi zdravstvenimi ustanovami, Kolmanova ne vidi večje nevarnosti, vsekakor pa svetuje ustrezno skrb za higieno in previdnost pri uživanju surove hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.