Magazin
255 ogledov

Po antibiotikih probiotiki

otrok, mama, bolezen, bolan otrok Shutterstock
Zdrava 
črevesna flora je osnovni 
pogoj za dober imunski sistem.

Črevesje. “V črevesju je 80 odstotkov celic imunskega sistema. Zdravo črevesje je predpogoj za zdravje otroka,” pravi zdravilec Dominik Golenhofen.

Črevesno floro pogosto porušijo zdravila, predvsem antibiotiki. V jesenskem času, ko otroci pogosto zbolevajo, predvsem zaradi vnetij ušes in grla, tudi (pre)pogosto uživajo antibiotike. “Antibiotiki uničujejo naravno floro v črevesju, zato se poveča število patogenih organizmov in znajdemo se v začaranem krogu,” pravi Golenhofen. V kri tako vstopajo škodljive snovi, ki bi jih sicer morali izločati z blatom.

Kura s probiotiki

Telo potrebuje kar šest mesecev, da po jemanju antibiotikov vzpostavi zdravo črevesje. Če mu takoj po terapiji z antibiotiki pomagamo s probiotiki, ta čas bistveno skrajšamo. “Svojim pacientom svetujem tudi posebno kuro s probiotiki. Otrok, ki bo pred jesenjo tri mesece užival probiotike, bo pozneje bistveno manj zboleval,” svetuje 
zdravilec.

Kako okrepiti:

Probiotiki. Otrok naj uživa probiotike v prašku ali kapsulah. V jogurtu je probiotičnih bakterij malo, mlečne beljakovine velikokrat povzročajo alergije.

Vitamini. Izogibajte se umetno pridobljenim vitaminom, poiščite naravne. Eden od največjih zakladnic vitamina C je acerola, divja češnja, ki jo dobite tudi v pastilah.

Sladkor in škrob. Na črevesno floro slabo vpliva tudi hrana z veliko sladkorja in ogljikovih hidratov. Veliko sladkorja imajo tudi sadni sokovi, sočite raje zelenjavo.

Gibanje in spanje. Otroci naj se tudi jeseni in pozimi dovolj gibljejo na svežem zraku. Pomembna sta tudi zračenje stanovanja in pravočasen odhod v posteljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.