Magazin > Lepota & telo
133 ogledov

Antibiotiki lahko redijo

zdravila, tablete Shutterstock
Zdravila, ki poškodujejo črevesno floro, povečajo težo.

Dolgoročno jemanje antibiotikov lahko trajno spremeni črevesno floro oziroma jo poškoduje tako, da si nikoli več ne opomore, trdijo znanstveniki z univerze v New Yorku. Med posledicami sprememb presnove pa je tudi hitrejše pridobivanje telesne teže.

Za tretjino težji

Znanstveniki so raziskave sicer opravili na živalih, a so prepričani, da imajo antibiotiki enak učinek na ljudi. V poskusu so živali antibiotike prejemale nekaj tednov, po enem mesecu pa so bile kljub enaki količini hrane, ki je bila na voljo, za od 10 do 15 odstotkov težje od kontrolne skupine, ki antibiotikov ni prejemala. Po petih tednih je povečanje teže doseglo 35 odstotkov.

Analize črevesne flore, ki so jih pri tem opravili, so pokazale, da se je drastično zmanjšalo predvsem število bakterij Lactobacillus, kar je nemudoma porušilo dragoceno ravnovesje. Znanstveniki pri tem poudarjajo pomen preventive – antibiotike jemljite le takrat, ko vam jih predpiše zdravnik, in ob jemanju dodatno pazite, da boste uživali živila, ki koristijo ohranjanju zdrave črevesne flore.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:21 15.april 2012.

    Imate še kakšne bolj kretenske raziskave na zalogi. Ja ljudje treba je bit vzdržen pri soljenju salate z antibiotiki! Pol se pa čudite zakaj ste se zredil, a ne !