Magazin > Lepota & telo
83 ogledov

Nevarna zdravila nazaj v lekarne

Nekatera zdravila za plešavost imajo svojo ceno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Odpadna zdravila so nevarna zdravju in okolju, zato jih nikar ne odvrzite v navaden koš za smeti. Raje jih odnesite v lekarno ali specializirano trgovino, kjer imajo zanje zbiralnike, ali na lokalno zbirno mesto za nevarne odpadke.

Odpadna zdravila sprejemajo vse lekarne, kdaj in kako organizirajo zbiranje, pa je odvisno od vsake posebej, in sicer glede na kadrovske in prostorske omejitve,” pojasnjujejo v strokovni službi Lekarniške zbornice Slovenije. Bralka pa nas je opozorila, da zdravil ne sprejemajo vse lekarne. Pred vračilom zdravil se torej v najbližji lekarni pozanimajte, ali jih lahko oddate tam, informacije o drugih zbirnih mestih pa vam bo posredovalo lokalno komunalno podjetje.

Injekcij ni mogoče vrniti

Seveda pa je tudi pri vračanju zdravil nekaj izjem; vseh ni mogoče vrniti. Skladno z uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili lekarne ne sprejemajo radiofarmacevtskih izdelkov in zdravil, ki so izdelana iz krvi in plazme. “Zaradi varnosti obiskovalcev in zaposlenih v lekarnah prav tako ne sprejemajo injekcij in drugih ostrih predmetov, medicinsko-tehničnih pripomočkov in kemikalij,” poudarjajo na lekarniški zbornici.

Odvrzite jih brez ovoja

Embalažo zdravila je treba pred oddajo zdravila odstraniti in jo odvreči v ločen zbiralnik (kartonaste škatlice in navodila za uporabo spadajo v zabojnik za papir), saj ni nevaren odpadek.

Zdravil ne kopičite doma

Razmišljanje, da je odvečna zdravila pametno shraniti za katero drugo priložnost ali jih imeti doma za vsak primer, je zmotno. Raje imejte doma le tisto, kar trenutno potrebujete za ohranjanje svojega zdravja.

Komentarjev 2
  • stela 18:48 24.marec 2012.

    "Zaradi varnosti obiskovalcev in zaposlenih v lekarnah prav tako ne sprejemajo injekcij in drugih ostrih predmetov, medicinsko-tehničnih pripomočkov in kemikalij".....tTo razumem,,ne razumem pa zakaj ni napisano KAM LAHKO zgoraj omenjeno vržemo?!?!

  • mia 15:54 24.marec 2012.

    seveda zdravila ne sodijo v koš za odpadke. A še manj v odtok. lahko jih oddate v lekarnah ali na deponijah za nevarne odpadke. če še nimajo pretečenega datuma jih bodo veseli v domovih za ostarele in tudi v lekarnah, ...prikaži več, kjer jih lahko dajo naprej nekomu, ki nima denarja.