To pravi Alojz Ihan glede tretjega odmerka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Evropska agencija za zdravila odobrila tretji poživitveni odmerek.
Oglej si celoten članek

Ema, Evropska agencija za zdravila, je v ponedeljek odobrila tretji poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 18 let. Za ljudi s hudo oslabljenim imunskim sistemom pa je Ema ob cepivu Pfizerja odobrila še cepivo proizvajalca Moderna. 

Več evropskih držav vključno s Slovenijo je medtem že začelo s poživitvenim odmerkom. Alojz Ihan, slovenski makrobiolog in imunolog je za sinočnje Odmeve javne televizije komentiral vprašanje, zakaj Slovenci ne potegnemo povezave v smislu, da če se bomo cepili, če bo družba precepljena, bomo spet lahko zaživeli kot včasih z besedami, da tako razmišljajo zdravniki. "A če bi bilo tako preprosto, bi bili že zdavnaj precepljeni. Čisto vse razloge imamo, da bi bili zdaj precepljeni vsaj 80- če ne 90-odstotno." 

Povedal je, da sam v tem trenutku nima prav nikakršnih dvomov v cepivo. "Na začetku sem imel nekaj pomislekov glede mrna cepiv, a ko so prišli rezultati preizkusov, učinkovitosti, sem postal navdušen za ta cepiva." 

Glede na to, da je Ema podala zeleno luč za shemo cepljenja, po kateri se za tretji odmerek uporabljata mrna cepiva podjetij Pfizer in Moderna, so zdravniki po Ihanovih besedah več kot zadovoljni, da imajo te trdne osnove in da bodo zagotovo uporabljali le mrna cepiva. 

Foto: Epa Cepljenje, covid-19

Na vprašanje, ali bi se morali osebni zdravniki bolj angažirati pri tistih, ki imajo pomisleke glede cepljenja, je povedal, da je to na strani epidemiologov, ki so zdravniki za družbo. "Gotovo je tudi to ena izmed idej, a potrebno bi bilo vprašati zdravnike, se z njimi pogovoriti, oni najbolj poznajo teren." 

Spomnil je še, da je hujših stranskih učinkov več vrst, ena vrsta so alergični, druga s strani centralnega živčevja. V kolikor oseba po cepljenju opazi zatekanje, glavobol, izgubo glasu, omotico, bolečine v trebuhu, mora takoj k zdravniku. 

Covid-19 Poklukar: "Ni bolan eden od nas, bolna je družba"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:24 6. Oktober 2021.

    gospod ihan pravi:" najprej sem imel pomisleke proti mrna cepiv, ko pa so prišli rezultati učinkovitosti pa sem postal navdušen …

  • 08:54 6. Oktober 2021.

    Še pred Novim letom ali pa tik njega, se bode "samo razmišljalo" o četrtem oživitvenem odmerku !

  • 08:50 6. Oktober 2021.

    Ihan, kaj, ko bi ti razlagal svoje umotvore na farmi v Ihanu, saj maš neverjetno prikladen priimek, bednik SDS-ovski!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.