Zdravje
8045 ogledov

To pravi Alojz Ihan glede tretjega odmerka

Alojz Ihan Profimedia
Evropska agencija za zdravila odobrila tretji poživitveni odmerek.

Ema, Evropska agencija za zdravila, je v ponedeljek odobrila tretji poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 18 let. Za ljudi s hudo oslabljenim imunskim sistemom pa je Ema ob cepivu Pfizerja odobrila še cepivo proizvajalca Moderna. 

Več evropskih držav vključno s Slovenijo je medtem že začelo s poživitvenim odmerkom. Alojz Ihan, slovenski makrobiolog in imunolog je za sinočnje Odmeve javne televizije komentiral vprašanje, zakaj Slovenci ne potegnemo povezave v smislu, da če se bomo cepili, če bo družba precepljena, bomo spet lahko zaživeli kot včasih z besedami, da tako razmišljajo zdravniki. "A če bi bilo tako preprosto, bi bili že zdavnaj precepljeni. Čisto vse razloge imamo, da bi bili zdaj precepljeni vsaj 80- če ne 90-odstotno." 

Povedal je, da sam v tem trenutku nima prav nikakršnih dvomov v cepivo. "Na začetku sem imel nekaj pomislekov glede mrna cepiv, a ko so prišli rezultati preizkusov, učinkovitosti, sem postal navdušen za ta cepiva." 

Glede na to, da je Ema podala zeleno luč za shemo cepljenja, po kateri se za tretji odmerek uporabljata mrna cepiva podjetij Pfizer in Moderna, so zdravniki po Ihanovih besedah več kot zadovoljni, da imajo te trdne osnove in da bodo zagotovo uporabljali le mrna cepiva. 

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Na vprašanje, ali bi se morali osebni zdravniki bolj angažirati pri tistih, ki imajo pomisleke glede cepljenja, je povedal, da je to na strani epidemiologov, ki so zdravniki za družbo. "Gotovo je tudi to ena izmed idej, a potrebno bi bilo vprašati zdravnike, se z njimi pogovoriti, oni najbolj poznajo teren." 

Spomnil je še, da je hujših stranskih učinkov več vrst, ena vrsta so alergični, druga s strani centralnega živčevja. V kolikor oseba po cepljenju opazi zatekanje, glavobol, izgubo glasu, omotico, bolečine v trebuhu, mora takoj k zdravniku. 

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje Poklukar: "Ni bolan eden od nas, bolna je družba"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 10:24 06.oktober 2021.

    gospod ihan pravi:" najprej sem imel pomisleke proti mrna cepiv, ko pa so prišli rezultati učinkovitosti pa sem postal navdušen nad njimi ". zakaj je Nobel že naredil dinamit, gospod Ihan ? in drugo... g. Ihan, ko dobi človek bolečine ...prikaži veče v glavi in slabost in bruhanje, ko ima krvavitve v možganih, kaj lahko naredite ? pa še tretje , vi ki ste strokovnjak.. oseba, ki je alergična na večino antibiotikov, kaj ji predlagate glede cepljenja ?naj gre izbrat žaro ?

  • kapibara1 08:54 06.oktober 2021.

    Še pred Novim letom ali pa tik njega, se bode "samo razmišljalo" o četrtem oživitvenem odmerku !

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 08:50 06.oktober 2021.

    Ihan, kaj, ko bi ti razlagal svoje umotvore na farmi v Ihanu, saj maš neverjetno prikladen priimek, bednik SDS-ovski!