To se zgodi, če jeste grozdje

Foto: nn Zivljenje27.10.08...vinograd...grozdje...foto: nn
Grozdje je polno vitaminov iz B skupine, vitamina C, flavonoidov in številnih drugih koristnih snovi ...
Oglej si celoten članek

Ste vedeli, da naj bi grozdje potencialno zmanjšalo tveganje za nastanek metabolnega sindroma? 

"Rezultati študij na podganah so pokazali, da je trimesečno uživanje prehrane, v katero so vključili grozdje, zmanjšalo vnetne znake v telesu, še posebej v jetrih in trebušnem maščobnem tkivu. Zmanjšala se je maščoba v jetrih, ledvicah in trebuhu, še posebej v jetrih in ledvicah pa so se povečali znaki antioksidativne obrambe," opisujejo na Nacionalnem inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nam pojasnili, da zajema metabolni sindrom več komponent, in sicer abdominalno debelost, povišan krvni pritisk, povečan nivo glukoze na tešče, visoki krvni trigliceridi in nizke lipoproteine z visoko gostoto (HDL). "Kadar so zastopane vsaj tri, se postavi diagnoza metabolnega sindroma," pravijo.

Foto: Shutterstock grozdje Na Nutrisu dodajajo, da metabolni sindrom povečuje tveganje za nastanek bolezni srca, kapi ter diabetesa tipa 2.

Preprečuje celo zobno gnilobo

Grozdje sicer po navdebah strokovnjakov z Nutrisa vsebuje vitamine B skupine ter vitamin C: "Je pomemben vir polifenolov, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani. Vsebuje veliko flavonoidov, galne kisline in antocianov." Flavonoidi preprečujejo oksidacijo LDL oziroma slabega holesterola, delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi. "Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni," dodajajo.

Pojasnjujejo, da se v grozdju nahajajo kalij, fosfor, mangan, železo, kalcij in magnezij: "Kalij je pomemben za mišice, prebavila in uravnavanje presežkov natrija, fosfor za živce in možgane, mangan za kosti in ščitnico, železo za kri, kalcij za zobe in kosti ter magnezij za srce in mišice."

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.