Zdravje > Prehrana
3956 ogledov

To se zgodi, če jeste grozdje

Zivljenje27.10.08...vinograd...grozdje...foto: nn nn
Grozdje je polno vitaminov iz B skupine, vitamina C, flavonoidov in številnih drugih koristnih snovi ...

Ste vedeli, da naj bi grozdje potencialno zmanjšalo tveganje za nastanek metabolnega sindroma? 

"Rezultati študij na podganah so pokazali, da je trimesečno uživanje prehrane, v katero so vključili grozdje, zmanjšalo vnetne znake v telesu, še posebej v jetrih in trebušnem maščobnem tkivu. Zmanjšala se je maščoba v jetrih, ledvicah in trebuhu, še posebej v jetrih in ledvicah pa so se povečali znaki antioksidativne obrambe," opisujejo na Nacionalnem inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nam pojasnili, da zajema metabolni sindrom več komponent, in sicer abdominalno debelost, povišan krvni pritisk, povečan nivo glukoze na tešče, visoki krvni trigliceridi in nizke lipoproteine z visoko gostoto (HDL). "Kadar so zastopane vsaj tri, se postavi diagnoza metabolnega sindroma," pravijo.

grozdje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na Nutrisu dodajajo, da metabolni sindrom povečuje tveganje za nastanek bolezni srca, kapi ter diabetesa tipa 2.

Preprečuje celo zobno gnilobo

Grozdje sicer po navdebah strokovnjakov z Nutrisa vsebuje vitamine B skupine ter vitamin C: "Je pomemben vir polifenolov, ki so najbolj razširjeni antioksidanti v naši prehrani. Vsebuje veliko flavonoidov, galne kisline in antocianov." Flavonoidi preprečujejo oksidacijo LDL oziroma slabega holesterola, delujejo bakteriostatično in znižujejo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi. "Zavirajo razvoj ateroskleroze in rast stafilokokov. Pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni," dodajajo.

Pojasnjujejo, da se v grozdju nahajajo kalij, fosfor, mangan, železo, kalcij in magnezij: "Kalij je pomemben za mišice, prebavila in uravnavanje presežkov natrija, fosfor za živce in možgane, mangan za kosti in ščitnico, železo za kri, kalcij za zobe in kosti ter magnezij za srce in mišice."

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice