Zdravje > Aktualno
131 ogledov

Katera dieta je najučinkovitejša?

zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock
Bralko je zanimalo, katera dieta je po izkušnjah profesionalnega osebnega trenerja najboljša.

Katera dieta je po vaših izkušnjah res najbolj učinkovita?

Odgovarja Miha Šumak, osebni trener ŠUS Eurofitness&FormaNatura

Tako kot pri vseh stvareh, je potrebno biti tudi pri raznih dietah zmeren in seveda vedeti, čemu je namenjena. Predvidevam, da sprašujete po shujševalni dieti za katere pa je moč dobiti veliko različnih receptov. Osebno priporočam zgolj dieto, pri kateri iz vašega vsakodnevnega jedilnika izločite hranila z visokim glikemičnim indeksom ter jih nadomestite s tistimi, ki imajo nizek glikemični indeks. Hranila, ki prednjačijo na lestvici so bel kruh, pečen krompir, kokice, krompir, krofi, sladke gazirane pijače, čokolade, hamburgerji, in podobno.

Glikemični indeks (GI) je odvisen od same sestave ogljikovih hidratov in predstavlja stopnjo, s katero posamezna hranila vplivajo neposredno na spremembo ravni krvnega sladkorja v telesu po njihovem zaužitju. Tovrstna živila se razvrščajo po lestvici od 0 do 100. Bolj ko je živilo nepredelano in vsebuje več kompleksnih ogljikovih hidratov, več časa telo potrebuje za presnovo, zaradi česar počasneje nastaja glukoza, ki prehaja v nadaljevanju v kri. V takšnih primerih živil je glikemični indeks nizek, kar pa še ne pomeni, da ne zagotavlja malo kalorij, zaradi česar moramo biti prav tako pazljivi.

Podajam še nekaj koristnih informacij: Sadje je priporočljivo jesti na prazen želodec in v dopoldanskih urah, ne pijte mrzle vode, temveč jo zamenjajte z mlačno vodo ali mlačnim čajem, osredotočite se na živila z nizkim glikemičnim indeksom, zvečer ne uživajte visoko energetskih jedi, temveč lahke, ki ne napihuje in utežuje naše prebave. Poleg tega pazite, da bodo naši obroki zmerni in naj bodo tekom dneva porazdeljeni nekje od 3 do 5 obrokov.

Prehrana mora biti uravnotežena in sestavljena iz raznovrstnih živil, zato raznorazne "stroge" in tako imenovane "asketske" diete ne priporočam. Sestava tovrstnih prijaznih prehranskih jedilnikov je kompleksna naloga, zato priporočam, da se najprej posvetujete z nutricionistom, preden se lotite tovrstnega podviga. Nutricist vam bo namreč svetoval, kakšna prehrana je za vas najbolj priporočljiva, upošteval bo morebitne težave oziroma boleznska stanja, ter vam po dogovoru pripravil vam sprejemljiv prehranski dnevnik.

V naši svetovalnici preberite še ostale zelo koristne nasvete športnih trenerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.