Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Nič več zobne gnilobe

zobje Shutterstock
Veliko ljudi ima težave z zobmi, vendar pa novo odkritje obljublja rešitev, ki naj bi učinkovito preprečevala karies.

Najpogostejša bolezen

Zobna gniloba je ena izmed najpogostejših bolezni današnjega časa, ki prizadene zobno sklenino in zobovino zaradi delovanja bakterij. Naravne kolonije bakterij se kopičijo na površini zob, uporabljajo sladkor iz hrane in tako postanejo aktivne. Te bakterije prodrejo globoko v strukturo zoba, kopičijo se na površini sklenine in tvorijo vse debelejši sloj. Če karies prodre do zobne pulpe, pride do vnetja – če se ta pravočasno ne zdravi, lahko povzroči gnojno vnetje. Ni zdravila, s katerim bi lahko zdravili že nastalo zobno gnilobo.

Odkrili rešitev

Molekula, ki so jo poimenovali 'Keep32', v minuti uniči bakterije na zobeh in v obzobnih predelih, ki povzročajo zobno gnilobo, poroča Daily Mail. Novo odkritje je plod zobozdravnikov z Univerze v Santiagu. Kemična spojina, katere sestava je za zdaj še skrivnost, naj bi uničevala streptokoke – bakterije, ki pretvarjajo sladkor v mlečno kislino in neposredno vplivajo na zobno gnilobo. "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo izdelek, ki bo vseboval omenjeno molekulo, na voljo," pravi Erich Astudillo z Univerze v Čilu. Strokovnjaki predvidevajo, da bi se lahko na prodajnih policah znašel v poldrugem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.