Zdravje > Aktualno
1012 ogledov

Tako deluje popularna beljakovinska dieta

tehtnica Shutterstock
Do dva kilograma na teden...

Beljakovinska dieta je hitro osvojila svet in je pisana na kožo predvsem ljubiteljem mesa, rib in drugih beljakovinskih živil.

Številni živijo po njenih načelih in navajajo, da je zelo učinkovita: "Študije so pri testiranih ljudeh, ki so bili na visoko beljakovinski dieti sicer pokazale izgubo teže približno enega kilograma na teden in spremembe v telesni sestavi - manjši delež maščobe", navajajo na Nacionalnem inštututu za nutrucionistiko (Nutris) in opozarjajo, da je lahko dieta še vedno neučinkovita, saj so po končani dieti in normalni prehrani, mnogi ponovno pridobili izgubljeno težo.

Kako jesti?

Beljakovinska dieta | Avtor: Profimedias Profimedias
Po navodilih strokovnjakov naj bi običajno dnevno zaužili 15 odstotkov beljakovin, pri visoko beljakovinski dieti pa ta vnos podvoji in znaša okoli trideset odstotkov celotne zaužite energije. Prehranski strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je treba biti ob tem precej pazljiv:

"Pri tem moramo biti pozorni, da če želimo podvojiti odstotek zaužitih beljakovin, ne podvojimo gramov zaužitih beljakovin, saj povečan en odstotek ni enak enemu gramu beljakovin. Potreben je izračun koliko energije vnesemo z beljakovinami - 1 g beljakovin vsebuje približno 4,1 kalorije energije in posledično tudi zmanjšanje dnevnega odstotka ogljikovih hidratov in maščob," opozarjajo na inštututu.

Beljakovinska dieta | Avtor: Profimedias Profimedias
Skrivnost beljakovinske diete, ki jo petnajst let nazaj predstavil francoski strokovnjak za prehrano dr. Pierre Dukan, se sicer skriva v štirih fazah, po katerih kilograme hitro izgubimo, s postopnim uvajanjem nebeljakovinskih živil pa ohranimo želeno težo.

Kako je z zdravjem?

Beljakovinske diete povečujejo zakisanost organizma in povečajo možnosti za razvoj ledvičnih kamnov, so opozarjali v nekaterih razsikavah, čeprav jasnih dokazov za to ni.

Sicer se kombinacija visoko beljakovinske diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, do okoli dvajset gramov na dan opisuje tudi kot ketonska dieta: "Za Ketonsko dieto je značilna tvorba ketonskih telesc, ki jih tvorijo jetra, kot alternativno gorivo namesto glukoze za možgane. Takšno stanje povzroči tudi povečano koncentracijo maščobnih kislin v obtoku in prisili organizem, da namesto glukoze za energijo porablja maščobe. Ketonska telesca pa namesto glukoze prehajajo v možgane. Primer ene od vrst diet z nizkim vnosom ogljikovih hidratov je tudi Atkinsonova dieta. Vendar pa ugotavljajo, da drastično znižanje vnosa ogljikovih hidratov ne prinaša nobene prednosti pri uravnavanju apetita in regulaciji prebavne mikrobiote, zato je bolj priporočljiva dieta samo s povečanim vnosom beljakovin, " najbolj poplarne različice diete opisujejo na Nutris-u.

Sadje in zelenjavo je treba jesti

Kar se zdravja tiče, strokovnjaki opozarjajo na kalcij, ki se ga pri dieti veliko izloči med urniniranjem. Organizem zato kalcij črpa iz kosti, to pa lahko povzroči osteoporozo. Zato je še kako pomembno začasno uvajanje sadja in zelenjave: "Premalo zaužitega sadja in zelenjave zlasti ob kombinirani visoko beljakovinski dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov ima lahko tudi negativne posledice na antioksidativni status organizma. Če se ob takšni dieti ne uživa vitaminov s hrano, jih je potrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil," dodajajo. 
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 22:32 08.april 2017.

    Edina trajna prehrana, ki res deluje in se uporablja tudi pri zravljenju marsikatere bolezni (npr. huda epilepsija pri otrocih in odraslu, raku, ...) je keto prehrana. In bi bilo bolje, če bi ljudje sploh nehali uporabljati izraz "dieta". Treba vse ...prikaži več življenje se držat zdrave hrane. Ko gre nekdo na "dieto" dejansko pomeni, kile dol, potem pa spet čimprej žret nazaj po stari navadi. Jasno gredo kile gor. Edina, kjer ni problem lakota, vedno več študij potrjujeje, da je zdrava, pa je keto prehrana, relativno malo beljakovin, malo nič hidratov, ostalo maščobe.