Turist se je okužil z ošpicami

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
35-letnega moškega so sprejeli v bolnišnico v Splitu.
Oglej si celoten članek

V Splitski bolnišnici so v ponedeljek na zdravljenje zaradi okužbe z ošpicami sprejeli 35-letnega Šveda po poreklu iz Bosne in Hercegovine.

"Najverjetneje je do okužbe prišlo v Bosni in Hercegovini, od koder je prišel na Hrvaško," je primer komentiral dr. Ivo Petrić, vodja epidemiološkega oddelka splitskega Zavoda za javno zdravje.

"Moški je bil delno cepljen, njegovo stanje je stabilno," je povedal Petrić in dodal, da lahko v turistični sezoni pričakujejo še več takšnih primerov. "Prihajajo nam ljudje z vsega sveta, na to smo pripravljeni."

Da se je okužil z ošpicami so sumili še enega moškega pri Zadru, a se je izkazalo, da gre za druge zdravstvene težave.

Srce parajoče Ganljiv zapis Dragane, ki ji je umrla triletna hčerka

Italija mileje

Nova italijanska populistična vlada je medtem včeraj omilila pravila na področju obveznega cepljenja otrok. Z začetkom prihodnjega šolskega tako ob vpisu otroka v vrtec ali šolo ne bo več potrebno zdravniško potrdilo o cepljenju, ampak ga bodo lahko starši napisali sami, je po poročanju STA povedala italijanska ministrica za zdravje Giulia Grillo.

Gibanje in desna Liga, ki sestavljata novo italijansko vlado, sta sicer v volilni kampanji obljubila, da bosta odpravila obvezno cepljenje. To je v veljavi od lani, v skladu z zakonom pa morajo biti otroci do 17. leta cepljeni proti desetim nalezljivim boleznim, med njimi so davica, tetanus in ošpice.

Za uvedbo obveznega cepljenja se je predhodna vlada odločila zaradi izbruha ošpic v Italiji. Stopnja precepljenosti proti tej bolezni je padla pod 95 odstotkov, kar je po merilih Svetovne zdravstvene organizacije raven, ki še omogoča preprečitev epidemije.

Ošpice Ošpice: Izdali denarne kazni za starše, ki niso cepili otrok

Okužbe Nasprotniki cepljenja ostajajo prepričani, več cepljenja med "dvomljivci"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.