Zdravje
2248 ogledov

Nasprotniki cepljenja ostajajo prepričani, več cepljenja med "dvomljivci"

cepljenje Saša Despot
Se je dvig precepljenosti zaradi pojava ošpic dvignil?

"Interes (za cepljenje) se poveča predvsem, kadar se v medijih pojavijo novice o pojavu ošpic v njihovi bližini ali v državi, kamor odhajajo bodisi na obisk k sorodnikom, na počitnice ali službeno," na vprašanje, kako pojavnost ošpic v Sloveniji vpliva na ljudi, ki proti ošpicam niso cepljeni, odgovarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

V Sloveniji je bilo v letošnjem letu prijavljenih osem primerov ošpic. Med obolelimi sta bili dve osebi necepljeni, štiri osebe cepljenje - od tega le ena z obema odmerkoma, za dve osebi pa status ni znan. Dva obolela sta potrebovala hospitalizacijo.

Ošpice Zdravje Ošpice v Mariboru: Zakonodajo bi bilo treba spremeniti

Od leta 2009 do 2018 je v Sloveniji z virusom ošpic okužilo in zbolelo 114 oseb.

Pri nasprotnikih cepljenja ni sprememb

V Sloveniji je precepljenost, to je delež cepljenega prebivalstva, v zadnjih letih upadala, najbolj v Ljubljani. Lani se je trend precepljenih prvič obrnil navzgor, je na okrogli mizi, ki jo je aprila organiziorala STA, povedala Alenka Trop Skaza z NIJZ. Pri cepljenju s 5-valentnim cepivom (DTP/Hib/IPV proti davici (D), tetanusu (T), oslovskemu kašlju (P), hemofilusu influence tipa b (Hib) in otroški paralizi (IPV)) je bilo tako lani cepljenih 94,2 odstotka otrok, pri cepivu OMR (ošpice, mumps in rdečke) pa se je precepljenost povečala za en odstotek.

"Pri osebah, ki nasprotujejo cepljenju kakšnih sprememb ni opaziti. Spremembe so opazne predvsem v skupini ljudi, ki sodijo med »dvomljivce« in to takrat, kadar se ošpice pojavijo v njihovi bližini, še bolj pa kadar za nalezljivo bolezen, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem zboli njihov otrok ali nekdo iz družine. Takrat se ljudje običajno odločijo za cepljenje," razlaga Tatjana Frelih iz NIJZ.
 
Mladim, ki v otroštvu niso bili cepljeni, zdravstveno zavarovanje obvezna cepljenja krije do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. V skladu s tem ZZZS krije tudi cepljenje proti ošpicam mladim, ki še niso bili cepljeni.
Srce parajoče Svet Ganljiv zapis Dragane, ki ji je umrla triletna hčerka

Cepljenje proti ošpicam stane 20,50 evra. Potrebna sta dva odmerka. Laboratorijska preiskava protiteles virus ošpic pa okoli 16 evrov.

Kdaj cepljenje krije zdravstveno zavarovanje

Necepljeni odrasli morajo stroške cepljenja kriti sami, prav tako morajo sami kriti laboratorijske preiskave, če skušajo ugotoviti, ali so že bili cepljeni oziroma ali so bolezen preboleli. "Zdravstveno zavarovanje ne krije testiranja, ker ta storitev ni v košarici obveznega zdravstvenega zavarovanja. Krije pa ZZZS cepljenje proti ošpicam predšolskim otrokom, šolarjem in mladine v skladu z 22. členom. Poleg tega ZZZS krije cepljenje proti ošpicam vsem osebam, pri katerih obstaja epidemiološka indikacija (stik z bolnikom z ošpicami)," so pojasnili na NIJZ.

Komentarjev 9
  • Lovebites 10:07 23.junij 2018.

    Hadnerca,ti nisi vredna,da te pes poscije.A si ze kdaj slisala za raziskovalno novinarstvo?Vase debele riti imate v naslonjacih in pisete bullshit.Gnoj od medijev,res upam,da ze enkrat propadete z blesavim urednikom,ki objavlja tako sranje in z vsemi ostalimi pisuni,fetihova pa itak v polje.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:03 23.junij 2018.

    Je**** vam nasprotniki cepljenja. Nehajte se sprenevedat!!! Nobenega nasprotnika cepljenja ni!!!! Definitivno pa smo zagovorniki svobodnega cepljenja. S.S.H., lahko bi dala vsaj podatke o tem, da je par let nazaj bilo v Sloveniji več kot 50 obolelih za ošpicami, pa ...prikaži veča ni nihče delal rompompoma glede cepljenja in obveznosti cepljenja. Če ste raziskovalna novinarka, raje preverite zakaj zdej odraslim silijo še dodatno po dva odmerka cepiva, zakaj nikomur ne preverjajo titrov in kdaj poteče rok cepiv

  • Dajanera 08:52 23.junij 2018.

    Predvsem zato, ker cepljeni zdravstveni delavci (dve gospe v Mariboru in en Markunović v Duborovniku) fašejo ošpice in še zato, ker se je po cepljenju Nataliji Morton in Kim Lebar obstoječi rak zelo zelo poslabšal. PS: Zanima me, če ošpice ...prikaži več res zdravijo raka dojke?

Sorodne novice