Zdravje > Aktualno
4630 ogledov

Ošpice v Mariboru: Zakonodajo bi bilo treba spremeniti

Ošpice
Tisti, ki so cepljeni in vseeno zbolijo, bolezen prebolijo veliko lažje in z manj zapleti, pa tudi manj kužni so

Zdravniki UKC Maribor so dopoldne skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pojasnili nove primere ošpic. Nazadnje sta se za to nevarno boleznijo okužili celo zdravnica, ki je bila v stiku z okuženim pacientom in medicinska sestra. 

ukc maribor Ošpice Zdravje Maribor: Trije novi primeri ošpic

Infektolog Zvonko Baklan je znova opozoril na pomembnost cepljenja, ki je po njegovem eno izmed najpomembnejših dosežkov medicine. "Nasprotniki cepljenja so ostali v 20. stoletju, medtem ko so cepiva v 21. stoletju," je dejal zdravnik, ki je dodal, da stoodstotne uspešnosti in varnosti cepiv kljub temu nihče ne more zagotoviti. 

"Če se v prostoru s sto ljudmi, ki so vsi cepljeni proti ošpicam, pojavi en človek z ošpicami, bodo zboleli trije. Če pa imamo v tem prostoru 100 ljudi, ki niso cepljeni in se pojavi kužna oseba, bo zbolelo 90 od 100 ljudi. Ena oseba, ki je kužna, lahko prenese okužbo na 12 do 18 ljudi. Pomnožite to z 90," je poudarila Lea Knez z Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor. 

Trenutno pri nas beležimo šest primerov ošpic, zadnji je bila gospa, ki je prišla iz Makedonije. Pri petih primerih odraslih je šlo za lažji potek, medtem ko je enoletni deček moral v bolnišnico. Razlogov za preplah zaenkrat ni tudi zaradi tega, ker je v regiji po besedah Sibile Unuk z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja visoka precepljenost otrok proti ošpicam. Ta trenutno znaša 95 odstotkov, kljub temu pa previdnost ni odveč.

Pri vseh primerih so preverili tudi vse zdravstvene delavce, ki so prišli v stik z okuženimi in ustrezno ukrepali, je dodala Knezova.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Okužbo ji je povzročil divji sev

Tako medicinska sestra kot tudi zdravnica sta bili cepljeni z dvema odmerkoma, le da je medicinska sestra drugi odmerek prejela šele po stiku s pacientom.

Medicinska sestra je drugi odmerek dobila 72 ur po stiku z otrokom, medtem ko je bila zdravnica cepljena po pravilih, dvakrat in ustrezno torej in je kljub temu zbolela. Po ugotovitvah epidemiologov zdravnica najverjetneje spada med tistih nekaj odstotkov, pri katerih cepivo ne deluje. Kot so pojasnili, ji je okužbo povzročil tako imenovani divji sev, ki ga omenjeno cepivo ne zajema. "Medicina ni matematika," je dodal Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, ki je dodal, da je kljub temu verjetnost za okužbo izredno majhna, če smo cepljeni.

V UKC Maribor so še prepričani, da je prenos bolezni na zdravstveno osebje bi po njihovih zagotovilih težko preprečili, saj so zaščitni ukrepi po besedah Knezove že stalnica. Zdravnica je bila, kot rečeno, polno cepljena, medicinska sestra pa naj bi bila prav tako prepričana, da je prejela oba odmerka. Ko so ugotovili, da ni tako, je takoj prejela drugi odmerek. "Mislim, da drugega ne bi mogli narediti," je povedala  predstojnice klinike za pediatrijo Nataša Marčun Varda

Slovenija 07.06.10, bolnica, pacientka, termometer, bolezen, vrocina, foto: shut WHO Zdravje Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

 V UKC Maribor sicer ves čas in sistematično preverjajo, če so njihovi ljudje cepljeni, je še dodala. "Seveda pa nekoga, ki se v preteklosti ni odzval našim pozivom, ne moremo cepiti proti njegovi volji."  Kar se preceljenosti delavcev na infekcijskem oddelku tiče je dejala, da so zaščiteni vsi, čeprav se je po njenem lahko zaradi velikega števila zaposlenih tudi kdo "izmuznil sistemu." Zaposlene z neurejenim cepilnim statusom je UKC Maribor pozval k cepljenju. 

Od sobote, ko so bili zabeleženi trije novi primeri, so poiskali že 300 ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. Med njimi popolnoma necepljenih niso odkrili, jih je pa veliko, ki so prejeli samo eno dozo cepiva.

Glede pripravljenosti na morebitno epidemijo v mariborskem kliničnem centru odgovarjajo, da večina bolnikov z ošpicami ne potrebuje hospitalizacije, zato bolnišnica po njihovem ne bo preobremenjena. "Zmožni smo hospitalizirati predvideno število bolnikov, ampak v primeru epidemije in pravilnega sodelovanja vseh zdravstvenih ustanov, problemov ne bi smelo biti," so še dejali. 

Zakonodajo bi bilo treba spremeniti

Predstojnica Klinike za pediatrijo je še povedala, da so tisti, ki so prvi prišli v stiku z okuženim otrokom imeli srečo, saj so bili zaščiteni. Kljub temu, da sta dva zbolela, po njenem to ne pomeni, da bi lahko ukrepali drugače. "Cel kolektiv se je odločil, da bo zaščitil sebe in potencialne bolnike, torej se vsi zavedajo, kako pomembno je cepljenje. Ni namreč zakona, ki bi lahko prisilil zaposlene, da se cepijo, so samo priporočila". 

"Zakonodajo bi bilo treba spremeniti. Da bi se morali dijaki in študenti, ki bi potencialno delali v zdravstvu, obvezno cepiti, da otroka ne bi mogli vpisati v vrtec, če ni cepljen ..." je dejala pediatrinja. 

Veliko jih je prejelo samo eno dozo cepiva

Na NIJZ pravijo, da z UKC sodelujejo zelo učinkovito, saj jih obveščajo o vseh kontaktih z obolelimi. Od sobote, ko so bili zabeleženi trije novi primeri, so poiskali že tristo ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. Med njimi popolnoma necepljenih niso odkrili, jih je pa veliko, ki so prejeli samo eno dozo cepiva.

Hrvaški zdravnik Pretresljiva objava Zdravje "Imam ošpice, bil sem z otrokom in nosečnicami"

Začelo se je z 38-letnikom

Sprva je zbolel 38-letni prebivalec Maribora, ki proti ošpicam ni bil cepljen. V času inkubacije je potoval v Srbijo, kjer se je najverjetneje z virusom ošpic tudi okužil. 

Kasneje je zbolel 1-letni otrok, ki je bil v stiku z omenjenim s primerom ošpic in je takoj tudi prejel cepivo, saj pred tem še ni bil cepljen. Kljub cepljenju po stiku z ošpicami se pri otroku, ki sicer ne obiskuje vrtca, ni pravočasno vzpostavila zaščita proti ošpicam in je zbolel.

Naknadno je zbolel še en moški, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. V vseh primerih je epidemiološka služba v sodelovanju z ostalimi pristojnimi identificirala številne kontakte primerov in ukrepala z namenom preprečitve večjega izbruha okužbe. 

Nato so zbolele še tri osebe, pri katerih je bil laboratorijsko potrjen primer ošpic, med njimi tudi pri dveh zdravstvenih delavcih, zdravnici in medicinski sestri.  

Bolezen lahko pričakujejo

Epidemiološka služba še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Na NIJZ ocenjujejo, da so z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa  verjetno lahko še vedno v pričakujemo  posamezne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Nasveti za potnike

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni.

Sprejemljivi dokazi zaščite proti ošpicam so:

  • oseba ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR),
  • oseba ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah,
  • oseba ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam,
  • oseba je rojena pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje.

Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec.

Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom naj čimprej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati...) ali pred potovanjem.

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika.

Tisti, ki so rojeni pred 1960, se smatrajo za zaščitene. Rojeni po 1960 pa naj preverijo, če so cepljeni oziroma če so ošpice že preboleli.

Opaziti je, da tisti, ki so cepljeni in vseeno zbolijo, bolezen prebolijo veliko lažje in z manj zapleti, pa tudi manj kužni so. Kolektivna zaščita populacije pa obstaja pri 95 odstotni precepljenosti predšolskih otrok, ki je v Sloveniji ne dosegamo že nekaj let. 

Komentarjev 19
  • Rudman 07:37 15.junij 2018.

    Zanima me, ce bodo povedali koliko cepiva imajo pred rokom uporabe, ker bistvo te propagande je prodaja in ne zdravje. 2-3 se okuzijo z ospicami, to je bolezen katera pred uvedbo cepiv ni bila nikoli nevarna, zganjajo tako paniko, ko ...prikaži več pa imas eksponentno vecanje otrok obolelih z razlicnimi kronicnimi boleznimi, alergijami itd. to pa ni nebeden razlog za skrb, je vse normalno. Ce ima otrok avtizem, je to za pediatra in logopeda normalno-sem dozivel in slisal v ZD Novo mesto.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:37 14.junij 2018.

    Jst že dolgo časa opozarjam, da je v cepivu le en cepivni modificiran sev. Različni proizvajalci cepiva, dajo različen cepivni modificiran sev. S cepljenjem te okužijo z enim od treh cepivnim sevom, saj je to cepivo z živim viruosom. Obstaja ...prikaži več pa vsaj še 8 divjih sevov in niti proti enemu nihče ni cepljen. Rečejo - pejte se cepit proti ošpicam. Proti keremu sevu pa? Proti tem trem, ki ga asimptomatsko prenašajo cepljeni ali proti divjim sevom za katere ni cepiva!!!?!?!?!?

  • Rudman 13:30 14.junij 2018.

    Zakonodajo je potrebno spremenit do te mere, da v primeru komplikacij komercialno odgovarja zdravnik, drzava, proizvajalec cepiv v tem vrstnem redu. In kdaj vam bo jasno, da ta zegnana voda ni nikoli pomagala in tudi nebo. Ce ste cepljeni in ...prikaži več zbolite, raje bodite tiho, da vsi kateri znamo logicno razmisljati, ne vidimo kaksni idioti ste.