Več kot polovica Slovencev se ne namerava cepiti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Najpogostejši razlog proti cepljenju je nezaupanje v cepivo, kar 61 odstotkov vprašanih meni, da bi moralo miniti dlje časa, da bi se cepivo izkazalo za varno.
Oglej si celoten članek

57 odstotkov napoveduje, da se ne bodo cepili

Sodeč po rezultatih Valiconove raziskave #Novanormalnost se več kot polovica prebivalcev Slovenije ne namerava cepiti proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno. Po njihovih ugotovitvah sicer namera cepljenja narašča s starostjo, oceno lastne ogroženosti in z bližino izkušnje z okužbo.

Dobra četrtina (26 %) jih pravi, da se zagotovo ne bodo cepili, še skoraj tretjina (31 %), da bolj verjetno ne. Da se bodo zagotovo cepili, napoveduje le ena šestina vprašanih, da se bodo verjetno, pa dobra četrtina.

"Nekoliko presenetljivo pa je namera cepljenja nižja med tistimi, ki sicer doživljajo trenutno situacijo zelo negativno (brezupno, kritično, na trenutke kaotično). Namera cepljenja je tako višja od 50 % samo med tistimi z občutkom zdravstvene ogroženosti in starimi nad 60 let," dodajajo v Valiconu.

Tisti, ki bi se cepili, menijo, da je to odgovorno do drugih (50 %), oziroma si želijo na ta način zmanjšati verjetnost okužbe (45 %). Kot razloge za cepljenje navajajo tudi, da imajo v gospodinjstvu družinske člane, ki spadajo med rizično skupino in jih ne želijo okužiti ter da ne želijo preobremenjevati  zdravstvenega sistema v primeru močnejše okužbe.

Bojijo se stranskih učinkov in menijo, da se cepivo še ni izkazalo za varno

Najpogostejši razlog proti cepljenju je sicer nezaupanje v cepivo, kar 61 odstotkov vprašanih meni, da bi moralo miniti dlje časa, da bi se cepivo izkazalo za varno, 41 % se jih boji stranskih učinkov. Približno 30 odstotkov kot razlog navaja mutacije virusa in s tem povezano neučinkovitost cepiva, slaba četrtina, da ne sodijo v rizično skupino (24 %), podobno visok delež je prepričanih, da cepljenja na splošno niso varna (23 %).

Covid-19 Dobra novica: O uspehu poroča še en proizvajalec

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 18:28 16. November 2020.

    Če necepljenih ne bodo hotele sosednje države spustiti čez mejo, bodo ti, ki sedaj pravijo, da se ne bodo cepili, …

  • 18:18 16. November 2020.

    https://vimeo.com/475511528

  • 17:49 16. November 2020.

    To je vse posledica sistematične topoglavosti "pametnih" levičarjev. Trdijo da imajo znanstvene dosežke, da podpirajo znanost, ko pa je treba …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.