Velika francoska študija: Takšna hrana znatno pripomore k preprečevanju raka

Foto: Profimedia rak dojke
rak dojke
Francoska študija, objavljena v prestižni reviji JAMA, je zajela 70 tisoč odraslih.
Oglej si celoten članek

Ljudje, ki kupujejo ekološko hrano, so običajno prepričani, da pripomore k njihovem zdravju in so tudi pripravljeni plačati za to. Toda doslej ni bilo dokazov o tovrstnih prednostih uživanja ekološko pridelane hrane.

V novi francoski študiji je sodelovalo 70 tisoč odraslih, med njimi je bila večina žensk. Spremljali so jih pet let in ob tem ugotovili, da so imeli najpogostejši potrošniki ekološke hrane za 25 odstotkov manj rakov v primerjavi s tistimi, ki te hrane nikoli niso jedli.

Pri tistih, ki so redno uživali ekološko sadje, zelenjavo, mlečne izdelke, meso in druga živila, so raziskovalci zaznali izrazito upadanje pojavnosti limfomov in znatno zmanjšanje rakov tudi v obdobju po menopavzi.

Ugotovili 25 odstotkov manj diagnoz raka, zlasti limfoma in raka dojke.

Sicer so razultati raziskave presenetili celo same avtorje študije, navaja The New York Times: "Zmanjšanje smo pričakovali, vendar ne v tolikšnem in tako pomembnem obsegu," je povedala Julia Baudry, vodilna avtorica študije in raziskovalka na pariški univerzi Sarbona. Avtorica je potrdila, da študija ne dokazuje, da bi ekološka prehrana lahko vplivala pri zdravljenju te hude bolezni "vendar močno nakazuje, da bi prehrana na organski osnovi lahko prispevala k zmanjšanju tveganja raka."

Klinična prehrana Priznana strokovnjakinja: "Ne razumem, kako lahko toliko ljudi nasede"

Rak dojke in limfomi

Glede na rezultate najnovejše francoske študije konzumiranje ekološke hrane zmanjša tveganje za raka v povprečju za 25 odstotkov. Ljubitelji ekološke hrane v starosti po menopavzi imajo 34-odstotno manjše tveganje za nastanek raka dojke, za 76 odstotkov manjše tveganje za vse limfome in za 86 odstotkov manjše tveganje za Hodgkinov limfom.

Študija je objavljena v prestižni reviji JAMA.

Raziskavo so že komentirali prehranski strokovnjaki z ameriške univerze Harvard in ob tem opozorili na previdnost. Po njihovem francoski kolegi niso upoštevali in primerjali ravni pesticidov, ki jih je v neekološki hrani več in lahko vplivajo na raka. Po njihovem bo treba opraviti še več tovrstnih raziskav, ki bi jih tako kot francosko, morale financirati vlade. 

Kakorkoli, če bodo ti rezultati potrjeni v drugih študijah, bi lahko ekološki živilski proizvodi prispevali k preprečevanju raka.

Sicer se tisti, ki si ne morete privoščiti teh živil, nikakor ne odpovejte sadju in zelenjavi. Znano je, da redno uživanje sadja in zelenjave zmanjša tveganje za kronične bolezni in raka ne glede na to, ali so ta živila organska ali ne. Prav tako ne smemo pozabiti, da je za zmanjšanje tveganja raka pomembno omejiti porabo rdečega in predelanega mesa. 

Rdeče meso Rakotvorna molekula Neu5Gc

Onkologija S hrano, ki povzroča vnetja, precej večja verjetnost za razvoj tega raka

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.