WHO na Kitajskem: Svet ni pripravljen, vlada lažen občutek varnosti

Foto: Epa
Foto: Epa
Oglej si celoten članek

Vodja skupne misije strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Kitajske Bruce Aylward je danes opozoril, da svet preprosto ni pripravljen na zajezitev širjenja novega koronavirusa.

"Morate se pripraviti na obvladovanje tega v večjem obsegu (...) in to je treba narediti hitro," je dejal in pozval države, naj se pripravijo, kot da jih bo izbruh prizadel jutri.

WHO je pred tem sporočila, da je epidemija novega koronavirusa na Kitajskem, žarišču izbruha, dosegla vrhunec, se pa razmere poslabšujejo drugod. Na Kitajskem je virus zahteval več kot 2700 življenj, 77.000 se jih je okužilo. Drugod po svetu je za virusom umrlo 40 ljudi, skoraj 2700 je okuženih.

Svet Hrvati na meji s Slovenijo postavili zabojnike

Aylward, ki je vodil mednarodno misijo strokovnjakov na Kitajskem, je pozdravil dramatične in usklajene ukrepe, ki jih je za zajezitev izbruha sprejela ta država. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da se druge države ne pripravljajo dovolj hitro na morebiten močnejši izbruh.

Lažen občutek varnosti

"Koliko držav načrtuje bolnišnične postelje, ventilatorje in laboratorijske zmogljivosti za soočenje s tem? Treba je spremeniti miselnost. Morate načrtovati," je dejal.

Opozoril je tudi, da imajo druge države zaradi hitrega kitajskega odziva in kvalitetnega zdravljenja bolnikov s covid-19 morda "lažen občutek varnosti"

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer kljub širjenju novega koronavirusa in novim žariščem, kot sta Iran in Italija, pandemije še ni razglasila. 

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je še prezgodaj govoriti o pandemiji, da pa morajo biti države "v stanju pripravljenosti". "Zadnji izbruhi v Italiji, Iranu in Južni Koreji so skrb vzbujajoči, a za zdaj še nismo priče nenadzorovanemu svetovnemu širjenju virusa, prav tako ne gre za hitro širjenje resne bolezni ali veliko število smrtnih žrtev. Ali ima ta virus potencial, da se razvije v pandemijo? Seveda. Ali smo že tam? Po naši oceni ne," navaja BBC. 

Koronavirus Novo: Nova in nova testiranja, v UKC LJ in MB od jutri prepovedali obiske

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.