Zadnji podatki: Številke iz nočne more so se uresničile

Foto: Epa
Foto: Epa
Potrjenih največ primerov do zdaj. Po oceni NIJZ je pri nas trenutno več kot 32 tisoč aktivnih primerov okužbe.
Oglej si celoten članek

V sredo je bilo opravljenih 10.156 testov PCR, s katerimi so potrdili 4.511 novih primerov okužbe. Delež potrjenih okužb znaša 44,4 odstotka. Podrli smo tudi rekord v številu opravljenih testov PCR v enem dnevu. Pred tem jih je bilo največ opravljenih 26. oktobra, ko so opravili 8.310 testiranj. 

Opravljenih je bilo tudi 24.732 hitrih testov. Koliko je bilo pozitivnih, ni znano.

Da današnji rezultati ne bodo dobri, je bilo jasno že iz podatkov o številu izdanih TAN kod. Včeraj je bilo namreč izdanih 4.195 TAN kod, kar je največ do zdaj

Sedemdnevno povprečje novih primerov je že 2.491, medtem kot je štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev 1.518. 

Število novih primerov je za 71 odstotkov večje kot prejšnjo sredo. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 2.632 novih primerov, delež potrjenih okužb pa je znašal 35,9 odstotka. 

Iz grafa, ki prikazuje sedemdnevno povprečje od pojava prvih primerov, je lepo razvidno, da so trenutne razmere v tem segmentu najslabše do zdaj. 

Pred nami zelo težki tedni

Najnovejše prognoze za tedne pred nami ne obetajo nič dobrega. Maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije bomo predvidoma presegli naslednji teden. 

Dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan opozarja, da bo število potrjenih primerov naraščalo vsaj še do konca novembra, število ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično obravnavo, pa se bo povečevalo tudi še vsaj v prvi polovici decembra. Projekcije kažejo, da naj bi v novembru za posledicami covida-19 umrlo med 400 in 450 ljudi. 

Kakšne ukrepe bo sprejela vlada, še ni jasno. Koordinator za bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta opozarja, da bi se nam zaradi izjemno resne situacije lahko zgodil scenarij iz italijanskega Bergama v začetku lanskega leta. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 15:01 4. November 2021.

    kdaj pa bo umrlo tistih 90.000 ljudi, na katere cakamo ze od lani, ko je bilo okuzenih manj?

  • 12:04 4. November 2021.

    Kakšni pompozni vladni podatki ! Bilo je pričakovano, vladi gre hudo za nohte, Epid.ukrepi itak ne delujejo in potrebno je …

  • 11:07 4. November 2021.

    ja no , če bi od teh 4000 in še nekaj bilo samo necepljenih bi bilo okej. je pa med …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.