Zdravje
3071 ogledov

Koordinator za bolniške postelje pri ministrstvu si želi zapiranja države

Covid-19 Profimedia
Sestanek predstavnikov ministrstva za zdravje in bolnišnic.

Predstavniki ministrstva in vodstev slovenskih bolnišnic so se danes dogovorili, da bodo bolnišnice kapacitete na intenzivni terapiji z današnjim dnem povečali na 178 postelj, v sredo pa na 182 postelj, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Poleg tega se s sredo povečujejo tudi kapacitete navadnih postelj za covidne bolnike s sedanjih 479 na 590 postelj.

Rast še ni bila tako skokovita

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je za STA opozoril na velik porast okuženih s koronavirusom in hospitaliziranih zaradi covida-19 v tem tednu v primerjavi s prejšnjim. Enako po njegovih besedah velja tudi za hospitalizirane na oddelkih intenzivne nege. Kot je pojasnil, rast v nobenem od prejšnjih valov epidemije covida-19 še ni bila tako skokovita.

"Če se bodo takšni trendi nadaljevali, zdravstvo ne bo več zmoglo in od tega nismo več daleč," opozarja Carotta. Zaradi izjemno resne situacije lahko po njegovih besedah v Sloveniji doživimo scenarij iz italijanskega Bergama v začetku lanskega leta.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Naklonjen je zapiranju

Zaradi grožnje zloma zdravstvenega sistema ob slabih epidemioloških napovedih in nezadostni precepljenosti je Carotta naklonjen popolnemu zaprtju države.

Po njegovih besedah sicer maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah, je pojasnil Carotta.

Skupno kapaciteto navadnih in intenzivnih covidnih postelj ocenjuje 1200. Tega, kot pravi, ne more trditi z gotovostjo, saj nekatere bolnišnice še niso sporočile svoje maksimalne kapacitete navadnih covidnih oddelkov, ki so se zaradi odpovedi zdravstvenih delavcev prav tako zmanjšale.

Cepljenje, covid-19 Covid-19 Zdravje To je priporočilo posvetovalne skupine za cepljenje

Prej v bolnišnico

Carotta poudarja še, da je v prejšnjih valovih čas med okužbo s koronavirusom in sprejetjem v bolnišnico v povprečju znašal od 10 do 14 dni, v tem valu pa se je zmanjšal na približno sedem do 10 dni. Razloge za to sam išče v "višji nalezljivosti in agresivnosti delta seva koronavirusa".

Zaradi večanja covidnih bolnikov se sicer odpira še Bolnišnica Topolšica, velika večina ostalih bolnišnic pa prav tako povečuje kapacitete. Carotta je za STA potrdil, da omenjena bolnišnica covidni oddelek z 20 bolniškimi posteljami odpira danes.

Hkrati bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe, pa so še pojasnili na ministrstvu.

Covid-19 zdravnik sestra skafander okužba bolnišnica Slovenija To pravi Krek o uvedbi pogoja PC

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
 • Avatar pantani
  pantani 07:50 03.november 2021.

  Seveda si želi, če jim pa disšijo korona dodatki!!! Gospodarstvo pa škrge diha!!!

 • Avatar Leon
  Leon 07:03 03.november 2021.

  Koordinator za bolniške postelje ....HAHAHA kaj pa koordinator za zdravljenje slovenskih pacientov !

 • Gandi123 21:53 02.november 2021.

  Kmalu bomo imeli še koordinatorja za mešanje megle! Sigurno bo kak osnovno šolsko izobražen član sdsa.