Slovenija
34023 ogledov

To pravi Krek o uvedbi pogoja PC

Covid-19 zdravnik sestra skafander okužba bolnišnica Profimedia
Zaostrovanje ukrepov v šolah zaenkrat ni predvideno.

Direktor NIJZ Milan Krek je danes na novinarski konferenci pojasnil epidemiološko stanje v Sloveniji in pozval k pravilnem upoštevanju veljavnih ukrepov.

Na vprašanje, kaj bo strokovna skupina predlagala glede morebitnega sprejemanje novih ukrepov, je Krek dejal, da je ''stroka včeraj pozno v noč razpravljala o tej temi,'' o morebitnem sprejetju pa bo več povedala vodja posvetovalne strokovne skupine Mateja Logar.

Pogoj PC bi lahko zamenjal zdajšnji PCT

Pogovori o pogoju PC v strokovni skupini potekajo. ''Pogoj PCT bo zamenjal PC takrat, ko bomo imeli zelo veliko okuženih. Tej točki se bližamo in se bo to verjetno na neki točki zgodilo,'' je predvidel Krek. Podobne ukrepe imajo v sosednji Avstriji, kjer imajo necepljeni posebne pogoje za dostop do javnega življenja, je dodal.

''Zamudili smo zelo pomemben čas v avgustu in septembru, da bi se lahko obnašali tako, kot so bila pravila,'' je orisal vzroke epidemioloških razmer, ki se zaostrujejo. Trenutno je v Sloveniji približno 28 000 aktivnih primerov, zasedenost intenzivnih postelj v bolnišnicah pa se približuje meji, ki je postavljena za zaostrovanje ukrepov.

''V tem trenutku se priporoča nošenje maske tako cepljenim kot necepljenim. V kolikor se bo situacija slabšala, se bo verjetno testiralo tudi cepljene. To pa je odvisno od stopnje tveganja,'' je dejal in pozval k upoštevanju ukrepov. Po njegovih besedah so ostrejši ukrepi potrebni zato, ker se zdajšnjih ne izvaja pravilno.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Sestanek svetovalne skupine. Novi ukrepi?

Zaostrovanja v šolah še ne bo

''Ko smo se odločili za PCT in ostale ukrepe, smo imeli v uvidu tudi šole in željo, da jih ne zapiramo,'' je pojasnil. Od danes naprej je v šolskem sistemu namreč predvideno pogostejše samotestiranje, a kot je dejal, zaenkrat ne pričakujejo izvajanja modela B. ''Ni pa rečeno, da kakšna šola ne bo morala delovati zaradi karantenskih odločb, zaradi pomanjkanja pedagoškega kadra,'' je dodal.

dezurni@styria-media.si

Cepljenje Zdravje Okužbe pri cepljenih: "To smo pričakovali!"
Komentarjev 68
  • sandi76 09:31 03.november 2021.

    Glede na porast števila okužb bo kmalu potreben samo še pogoj PC. Ob tem, da bomo imeli ogromno število nepotrebnih mrtvih.

  • Avatar Leon
    Leon 08:44 03.november 2021.

    Metadon. Oseba, ki redno jemlje metadon, postane odvisna. Ko človek prične z jemanjem (pri zdravljenju odvisnosti), povzroča sprva podoben občutek kot heroin; dremavost, rahlo zadetost – ko pa se ga človek navadi, se počuti normalno in predvsem ne občuti abstinenčne ...prikaži več krize. Covid boste lažje premagali ob redni uporabi Metadona .

  • hubertfast 06:49 03.november 2021.

    Kaj bo meni Krek prepovedal. Naj skrbi zase in svoje zdravje, mene pa naj pusti pri miru. On bo zdaj predlagal PC, pa kaj si misli, da je?