Zdravje
23849 ogledov

Sestanek svetovalne skupine. Novi ukrepi?

Covid-19 Epa
V soboto so pristojni zabeležili kar 47,8 odstotkov pozitivnih opravljenih PCR testov. Slovenija v nove ukrepe?

Kot smo že poročali, v soboto so pri nas opravili .PCR-testov in z njimi potrdili 1.257 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo kar 47,8 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 603 covidne bolnike oz. 31 več kot dan prej, na intenzivnem oddelku pa 142, kar je štiri več kot dan prej. Umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je po podatkih vlade star 19 let, na intenzivnem pa 21 let. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je prvič po 2. maju preseglo 600. Takrat jih je bilo na 608, na intenzivni terapiji pa 147.

V nove ukrepe? 

Kot že dlje časa opozarjajo pristojni in kot je v petek pred prazniki še enkrat opozoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, kapacitete v slovenskem zdravstvu niso neomejene. Izpostavil je, da če bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, bo potrebno sprejemati rigorozne ukrepe. 

TV Slovenija je poročala naj bi sinoči aktualne razmere v državi na sestanku preučila svetovalna skupina za covid-19 pri zdravstvenem ministrstvu pod vodstvom Mateje Logar.  Sestanek naj bi se začel ob 20. uri. Ali bodo predlagali nove ukrepe, morda tudi zapiranje države, za zdaj ni znano. 

Testiranje covid test PCT Slovenija Covid-19: od danes v veljavi novi ukrepi

samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Od včeraj v veljavi ti ukrepi

Včeraj je v veljavo stopil spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), kar so pristojni sprejeli prejšnji teden.

Učenci, dijaki in študenti se bodo po novem testirali dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda dalje. Ob predvidenem pogostejšem testiranju so na ministrstvu pripravili tudi protokol, po katerem so učenci upravičeni do več testov kot doslej.

Kljub izpolnjenemu pogoju preboleli, cepljeni (PC) je uporaba zaščitne maske od danes obvezna v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitvah, kjer prihaja do medosebnega stika.

Spremembe odloka je na novinarski konferenci prejšnji teden napovedal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je poudaril, da izvajanje ukrepa PCT v družbi ne deluje, kot bi si želeli. 

Covid-19 Strokovnjaki Zdravje "Zaposleni v psihiatričnih bolnicah razlagajo o velikem povpraševanju po psihiatrični pomoči." covid-19 koronavirus Covid-19 Zdravje To glede novih različic skrbi izkušeno virologinjo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • simon30 20:39 03.november 2021.

    S številom cepljenih raste tudi število hospitaliziranih in mrtvih 🤔

  • PaPajapopi 09:10 02.november 2021.

    TAKOJ NEHAJTE Z TEM COVID SRANJEM ! ! !

  • pravičnik77 09:07 02.november 2021.

    v bistvu sta dva razloga za včerajšnje nočno sestankovanje... 1. nočne praznične ure prinesejo največ denarja, 2. nacisti so od nekdaj sestankovali ponoči (in pobijali ter tlačili) lasten narod z omejevalnimi ukrepi, ki niso bili zapisani nikjer in so zjutraj ...prikaži več že veljali... delovanje v skladu z nacistično doktrino