Zakaj človeški znoj smrdi

Foto: Profimedia Fitnes
Znojenje je fiziološki proces, ki je nujen in značilen za vse ljudi. Kaj znoju daje tak vonj?
Oglej si celoten članek

Pri znoju gre pretežno za slano vodo. V enem litru potu je od tri do deset gramov mineralnih soli, zlasti klora, natrija in kalija.

Voda in sol sta brez vonja, zato je na mestu vprašanje, zakaj lahko znoj pod pazduho tako smrdi.

Krive so bakterije

Pot se izloča skozi številne znojnice na telesu, najpogosteje to opazimo na čelu, dlaneh, nogah in pod pazduho. Vonj se pojavi predvsem tam, kjer se znojimo skozi tako imenovane apokrine žleze znojnice, ki se odpirajo v dlačne folikle kot je na področju pazduhe.

Sam znoj nima vonja, ta pa se razvije v stiku z bakterijami na koži. Bakterije namreč razkrajajo sestavine znoja, kronični presnovki pa so amoniak in kratkoverižne maščobne kisline z značilnim močnim vonjem.

Da bi omilili slab vonj, lahko uporabite številne zelo učinkovite  kozmetične propomočke. Poleg tega bo pomagalo, da obrijete področje pod pazduho, ga redno umivate z milom in na koncu dobro osušite z brisačo. 

Začelo se je Zato "pravi moški" hitreje zbolijo

Pojasnila Zato izberite redne majhne obroke

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.