Zdravje > Aktualno
1961 ogledov

Zato "pravi moški" hitreje zbolijo

Gripo in druge viroze moški in ženske prebolevajo različno.

Evropski strokovnjaki so sporočili, da tako imenovana "moška gripa", na račun katere se predstavnice nežnejšega spola tako rade pošalijo, v resnici obstaja.

Da je moškim ob gripi oziroma drugih virozah resnično težje, je ugotovila avstrijska znanstvenica Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein,. " Grobo rečeno, moški zaradi razlik v imunskem odzivu pogosteje zbolijo kot ženske," je za nemško agencijo DPA dejala imunologinja na Univerzi v Innsbrucku v Avstriji.

Gripa Zdravje Gripa: Začenja se, zato že omejujejo obiske

Na patogene viruse, ki napadajo telo, se odzivajo specifične ali nespecifične imunske celice, pojasnjuje. Prva, nespecifična oziroma naravna ali prirojena imunost je navzoča že ob rojstvu, pri njej pa delujejo mehanizmi, ki omogočajo telesu, da se brani pred široko paleto virusov, bakterij in parazitov.

Krivec tudi hormona

Za uničenje patogenega mikroorganizma pa je nujen tudi specifični imunski odziv - celice se morajo množiti in tukaj nastane razlika; medtem, ko ženski hormon estrogen pomaga pri rozmnoževanju določenih imunskih celic, je učinek testosterona - moškega hormona - ravno nasproten. "Estrogen stimulira imunski sistem, testosteron pa ga zavira," dodaja dr. Marcus Altfeld, vodja oddelka za virusno imunološko raziskovanje na Inštitutu Heinrich Pette v Hamburgu: "Imunski sistemi žensk zato hitreje in bolj agresivno reagirajo na patogene kot moški. Višji nivo testosterona v človeku pomeni šibkejši imunski sistem. Lahko bi torej rekli, da "pravi moški" hitreje zbolijo," je dodal raziskovalec.

Več milijonov let

Raziskovalci niso prepričani o vzroku za takšne razlike med spoloma. Kot je dejal Altfeld, se je človeški imunski sistem razvijal več milijonov let, zato je treba pogledati v preteklost: "Naši predniki so živeli v jamah in so bili izpostavljeni številnim nevarnostim. Namen ženskega imunskega sistema je enak kot zdaj, še posebej pomembna pa je zaščita nerojenega otroka ali novorojenčka."

Tudi Grubeck-Loebensteinova ženski imunski odziv žensk z povezuje z rojevanjem otrok: "Učinek okrepljenega estrogena in imunskega sistema je še posebej izrazit pri mladih ženskah po puberteti, medtem ko pri menopavzi ta učinek postane šibkejši," dodaja.

"Pravi moški" zbolijo prej

Strokovnjaka ob tem dodajata, da večjo občutljivost moških na mnoge bolezni ne gre prepisovati le njihovemu imunskemu sistemu oziroma testosteronu: "Tudi vedenjski in okoljski dejavniki igrajo svojo vlogo, saj tudi danajšnji moški tvegajo več, se bolj nezdravo prehranjujejo in so manj disciplinirani glede cepljenj,"  je dodala avstrijska imunologinja.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.