Zdravje > Prehrana
4987 ogledov

Zato izberite redne majhne obroke

zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock zivljenje 14.02.13. Tehtnica, dieta, foto. shutterstock
Zakaj jesti več manjših obrokov na dan ...

"Tisti, ki uživajo štiri dnevne obroke, to je zajtrk, kosilo, večerjo in en premostitveni obrok, imajo boljše delovanje telesne presnove in boljši občutek sitosti čez dan ter zmanjšamo možnost prenajedanja," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

S tem namreč nižamo vsebnost maščob v krvi in ugodno vplivamo na nivo sladkorja v krvi ter zmanjšamo tveganja za hranilno in energijsko podhranjenost.

dieta Magazin Hujšanje: Nordijska dieta vse bolj priljubljena Hujšanje Zdravje Sprememba na prvem mestu: To je najboljša dieta za leto 2019

Ves čas ravno poln želodec 

Na NIJZ pravijo, da je zdravo pojesti toliko obrokov, da imamo stalno ravno prav poln želodec. S tem se izognemo možnosti, da bi pojedli preveč za en obrok: "Raziskave kažejo, da manjkajoči obroki povzročijo, da pri naslednjem obroku pojemo več in izberemo manj kakovostno hrano. Ob izpuščenem obroku telo izgubi energijo in jo z varovalnimi presnovnimi mehanizmi nadomesti s shranjevanjem vsega, kar pojemo pri naslednjem obroku."

Pojasnjujejo, da z manjšimi obroki preprečujemo tudi nagle dvige krvnega sladkorja in s tem inzulina, ki vodijo odvečni sladkor do celic, kjer se le ta shrani kot višek v obliki maščob. "Več majhnih obrokov obremeni trebušno slinavko precej manj, kot če bi enako količino hrane zaužili naenkrat. Če jemo večkrat po malem, mora trebušna slinavka proizvesti naenkrat veliko manj inzulina, s tem pa preprečujemo inzulinski šok, ko nam višek inzulina vliva potrebo po novi hrani," dodajajo.

Komentarjev 2
  • mph 09:44 16.januar 2019.

    Preidite na keto prehrano, pa vam bosta dovolj 2 obroka na dan, počutili se boste konstantno dobro, nobenih nihanj energije ali počutja, ...