Zdravje > Prehrana
4501 ogledov

Sprememba na prvem mestu: To je najboljša dieta za leto 2019

Hujšanje
DASH dieta pa osmih letih ni več najboljša...

Če razmišljate o tem, kako izgubiti kilograme, je tukaj dieta, ki so jo kot najboljšo izbrali priznani ameriški strokovnjaki. V raziskavi so ameriški nutricionisti in zdravniki analizirali kar 41 prehranskih načrtov in kot najboljšo v novem letu izbrali mediteransko dieto.

Gre za težko pričakovani in znani prispevek, ki ga US News & World Report objavi takoj po novem letu. Letošnji prinaša presenečenje, saj je mediteranska dieta zmagala po osmih letih prevlade DASH diete. 

Po drugi strani visoko priznanje ne preseneča, saj so številne raziskave pokazale, da mediteranska ali sredozemska dieta zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, visok holesterol, demenco, izgubo spomina, depresijo in celo rak dojke. Prehrano značilno za sončno sredozemsko regijo povezujejo tudi z močnejšimi kostmi, bolj zdravim srcem in daljšim življenjem. Zelo primerna je ta prehrana tudi za hujšanje.

Sredozemska dieta

Sicer ta dokaj enostavno pripravljena hrana temelji na sadju in zelenjavi, polnozrnatih žitih, fižolu, semenih, oreščkih in ekstra deviškem oljčnem olju. 

Sredozemska dieta deli živila na tri skupine: živila, ki jih uživamo vsak dan (žita in žitni izdelki, sadje, zelenjava, stročnice, semena, oreški, mlečni izdelki, olivno olje), živila, ki jih uživamo nekajkrat na teden (ribe, perutnina, jajca, slaščice) in živila, ki jih jemo le nekajkrat na mesec (svinjsko, goveje, ovčje meso).

Vsa živila porazdelimo v dnevnem jedilniku na več obrokov: na zajtrk, dopoldansko in popoldansko malico, kosilo in večerjo. "To je več kot prehrana, to je življenjski slog," je za CNN dejal dietetik Rahaf Al Bochi.

Različne diete so proučevali zdravniki za bolezni srca in diabetesa, strokovnjaki na področju psihologije prehranjevanja in debelosti. Pregledali so raziskave o prehrani iz medicinskih revij, vladnih poročil in drugih virov.

Angela Haupt, pomočnica odgovornega urednika za zdravje na US News in World Report je povedala, da so strokovnjaki prehrano uvrstili v sedem kategorij; enostavnost, raznovrstnost, kratkoročna in dolgoročna izguba teže, varnost ter primernost za preprečevanje in obvladovanje sladkorne bolezni ter bolezni srca. 

večerja Nova raziskava Zdravje To je prehrana, ki znatno blaži simptome depresije

Leta 2018 je bila na prvem mestu Dieta DASH ali "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (dietni pristop k ustavitvi hipertenzije), ki je bila sprva namenjena zniževanju krvnega tlaka, pozneje pa se je izkazalo, da zelo učinkuje tudi pri zmanjšanju obsega pasu in izgubi telesne teže.

hujšanje, teža Raziskava Zdravje Glede na najnovejše raziskave najprimernejša sredozemska dieta

Letos se je DASH uvrstila na drugo mesto, na tretjem mesto pa je pristala flektirijanska dieta. Flektirijanstvo je kombinacija dveh besed: fleksibilen in vegetarijanski. Načelo diete je, da iz prehrane ni potrebno v celoti izključiti mesa, da bi izkoristili prednosti vegetarijanske diete. Tako se na jedilnikih pogosto znajdejo živila, ki jih jemo namesto mesa (tofu, stročnice, leča, grah, oreščki, semena, jajca), sadje, zelenjava ter mlečni izdelki.

Halle Berry sliši se sanjsko Magazin Na to dieto prisegata Halle Berry in Kourtney Kardashian

In kaj imajo skupnega?

"Zahtevajo uporabo minimalno predelane hrane in se osredotočajo na sadje, zelenjavo, fižol, lečo, oreške in semena. Vse tri najboljše diete zmanjšujejo vnetje, oksidativni stres, uravnavajo naše bakterije v črevesju, ki so glavni vzrok bolezni,"  je povedala internistka Sharon Bergquistk z Univerze Atlanta.

Najslabše diete

Na dnu lestvice so pristale diete, ki so zelo omejujoče in se jih je predvsem zelo težko držati; dukanska dietaBody Reset dieta, Whole30 in zadnjem mestu priljubljena keto dieta. Slednja temelji na nizkem vnosu ogljikovih hidratov in zmerno do visokem vnosu beljakovin in maščob.

 

Komentarjev 2
  • perhan63 09:30 04.januar 2019.

    čim poroča cnn ...je fake news