Strokovnjak zavrnil očitke o slabih testih: Ste pozabili, kdo dela pri nas?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Odgovorili na dvom, ali res opravljamo vsa testiranja in očitke, da naj bi bili testi, ki jih imamo v Sloveniji, slabše kakovosti.
Oglej si celoten članek

Tudi danes so predstavniki ministrstva za zdravje dali izjavo za medije o aktualnih informacijah glede novega koronavirusa, državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek je popoldne povedala, da so zdaj postopki še bolj natančno definirani, kar pomeni, da so vsi izvajalci na primarni ravni prejeli še bolj natančna navodila o poti bolnika, ki meni, da bi lahko zbolel za novim koronavirusom. "To pomeni, da smo definirali, kako zdravnik bolnika, ki pokliče, pošlje na vstopno točko.Vsi za sumom za bolezen naj obvestijo zdravnika po telefonu," je dejala. Kot je znano, so v petek določili 16 vstopnih točk, kjer bodo sprejemali in testirali te bolnike.

 

Predstojnik inštituta odločno zavrnill "špekulacije"

V Sloveniji še vedno ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Do danes do 12. ure so pristojni opravili 218 testiranj. "Sproti dopolnjujemo definicijo morebitnega primera - ali imajo osebe znake težke okužbe dihal in so pripotovale iz ogroženih območij ali pa so v zadnjih 14. dneh potovale po ogroženih območjih in imajo simptome podobne gripi," je dodala direktorica NIJZ Mojca Pirnat. "Zdrave osebe brez kliničnih znakov ne sodijo za pregledovanje brisov," je ponovila.

Slovenija je bila med prvimi, ki so imeli test, s katerim se ugotavlja prisotnost virusa. Je tudi enake kakovosti kot testi v drugih državah, je dodal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. "Špekulacije, da pri nas primerov ni, ker imamo slabe teste, odločno zavračam in so čiste manipulacije," je dodal Petrovec, ki je spomnil, da pri njih delajo vrhunski in svetovno priznani strokovnjaki. "Verjetno ste pozabili, da smo pri nas pred tremi leti odkrili povezavo med ziko in mikrocefalijo," je dodal.

"Testiranje osebe, ki je zgolj propotovala iz Italije in je zdrava je, nesmiselno. Oseba pride na testiranje, ko ima kritične znake, ko suho kašlja in ima hudo vročino."

"Možno je, da je virus med nami, če je, so seveda znaki tako blagi, da ne povzroča težav, " smo še slišali. Domove za upokojence zapirajo zaradi gripe, saj je število okužb še vedno izredno veliko, je ob tem pojasnila direktorica NIJZ-ja.

 

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je pred tem v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada ni ukrepala pravočasno ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes dvignil oceno tveganja za EU zaradi novega koronavirusa z zmerne na visoko, kar pomeni, da se virus še naprej širi.

Koronavirus Nova okužba tik ob meji s Slovenijo, na Hrvaškem okuženih osem ljudi

Ponovil je, da načrti o tem, kako ukrepati, ko se pojavijo prve okužbe, obstajajo. Med drugim je za okužene predvidena karantena, če bi prišlo do širših razsežnosti okužbe, pa se vključita Civilna zaščita in vojaška saniteta.

Zakaj v Sloveniji tako malo testiranj?

Poslanko NSi Iva Dimic je med drugim zanimalo, kdo odloča, katere ljudi se bo testiralo. Čudno se ji namreč zdi, da do zdaj v Sloveniji še nismo zaznali nobene okužbe, zato se ji poraja dvom, ali res opravljamo vsa testiranja.

Postregla je s primerom družine, ki je po vrnitvi s počitnic v Italiji želela preventivno testirati otroka, a jim je bilo rečeno, da testiranje ni potrebno, dokler otroci ne kašljajo. "Za testiranja je odgovorna stroka, pri čemer vsa koordinacija poteka preko ministrstva za zdravje. V kolikor se ljudje želijo testirati, mora biti to tudi zagotovljeno," je odgovoril.

Podobno vprašanje je Odbor DZ za zdravstvo postavila tudi poslanka SDS Alenka Jeraj. Zanimalo jo je, zakaj se preventivno ne testira tudi zdravih, ki so se vrnili z območij, kjer že imajo virus. "Ali ni za njihovo varnost bolje, da čim prej vedo, če so slučajno bolni, in jih začnejo čim prej zdraviti," je vprašala. Kritična je bila tudi do dejstva, da so v Sloveniji doslej opravili komaj 200 testov na okužbo z virusom.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je pojasnila, da jemanje brisov zdravemu človeku ni smiselno, negativen bris bi lahko pomenil lažno varnost in bi posameznik kasneje zbolel. "Pomembno je, da se brise jemlje bolnim, ki sodijo v zdravstveno obravnavo," je dodala. Ob tem je predsednik odbora Franc Trček (Levica) izpostavil podatek za Francijo, da so v enem dnevu sposobni testirati 'le' 300 ljudi.

 

Poslanci so danes izpostavili tudi vprašanje, zakaj Slovenija ni po vzoru Velike Britanije za primer epidemije novega koronavirusa predvidela, da bi vse bolnike sprejemali izključno v eno bolnišnico, na primer na Kliniko Golnik.

Foto: UKC Ljubljana Koronavirus - soba Infekcijska klinika Infekcijska klinika bo sprejela prve primere

Repar Bornškova je glede tega pojasnila, da je stroka tista, ki je definirala, kako se bo postopalo v Sloveniji. Tako naj bi prvih nekaj primerov sprejela infekcijska klinika. Obolele bodo hospitalizirali ne glede na resnost okužbe, da bo tako stroka pridobila nekaj več podatkov, kasneje pa bodo hospitalizirali samo tiste z resnim potekom bolezni. Zbolele bodo po načrtu obravnavali v treh centrih, če bo okuženih veliko, pa bodo aktivirali dodatne lokacije. "Upoštevati moramo stroko, kako bi želeli biti organizirana," je dodala.

Zdravniška zbornica Slovenije medtem zavrača očitke nekaterih politikov in drugih posameznikov, da naj bi širila negotovost in strah v zvezi z novim koronavirusom.

Slovenija "Zdravnike je strah zaradi novega virusa"

Ob tem v zbornici obžalujejo, če je zaradi pomanjkljive komunikacije prišlo do napačnega razumevanja njihovega delovanja. Naredili bodo vse, da bi pomagali pri zajezitvi širjenja virusa.

Zdravje Šarec: Ustvarjanje zalog povsem neprimerno. Zdravniki, ne širite panike!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.