Zdravje > Aktualno
6677 ogledov

Šarec: Ustvarjanje zalog povsem neprimerno. Zdravniki, ne širite panike!

Marjan Šarec Epa
Do zdaj v Sloveniji še ni okužbe s koronavirusom.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je dopoldne obravnavala gradivo o ukrepih za primer večjega števila okuženih z novim koronavirusom. Do zdaj v Sloveniji še ni potrjene nobene okužbe, pristojni pa dogajanje dnevno spremljajo. "Moram povedati, da do 12. ure nimamo okužbe, čeprav jo pričakujemo, saj je prisotna v sosednjih državah," je na začetku dejal premier v odhodu Marjan Šarec.

Ob tem je izpostavil nujnost sorazmernosti ukrepov in prebivalce pozval, naj si ne delajo zalog, saj je to povsem nepotrebno.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ob tem pozval zdravniško zbornico, "da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko".

"Zdravstveni sistem je pripravljen. Poudarjam, panika je odveč. Skrajno neodgovorno pa je, da paniko podpihuje tudi Zdravniška zbornica. To ni v skladu z njihovim poslanstvom. Zdi se, da vodilni pri zdravniški zbornici to situacijo izkoriščajo za druge namene." Ob tem je pokazal navodila, ki so jih že 29. januarja poslali zdravstvenim ustanovam. To po njegovem pomeni, da so jih zdravniki dobili pravočasno. Ob tem je dejal, nima podatkov, da zdravniško osebje ne bi imelo dovolj zaščitnih sredstev.

 

Hrvati solirajo in izvajajo nadzor

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Zaprtje meja bi pomenilo težave z oskrbo in zastoje, kar se dogaja na meji s Hrvaško. Hrvati izvajajo kontrolo na meji, jemljejo brise, na rezultate ljudje čakajo po več ur. Najstajajo zastoji, kolone so dolge, današnja je skoraj do Brežic. Takšni ukrepi niso učinkoviti, saj ljudje pogosto ne povedo resnice, od kod prihajajo. Prihaja do nepotrebnih zastojev, kar povzroča gospodarsko škodo," je dodal. 

Izjava zbornice, da se zdravniki bojijo virusa, povsem neprimerna

Zdenka Čebašek Travnik Slovenija Zdravje "Zdravnike je strah zaradi novega virusa"

Šarec je zanikal navedbe zdravniške zbornice, da vlada ni pripravljena. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je neprimerna, kot bi policisti rekli, da se bojijo orožja. To ni primerno, ustvarja se panika. Ljudje bodo začeli dvigovati denar, kupovati zaloge, kar se že dogaja. Panika ni dobra, vse to prinaša večjo nevarnost kot sam virus," je dodal. 

Šarec: "Vključitev civilne zaščite še ni potrebna.  Ko bo zaznana okužba in ko bo bolnikov več, se bo vključila CZ, pa tudi vojska. Ponavljam, nismo še tam, nismo še v tej fazi."

Šarec je pojasnil, da je vlada sprostila blagovne razerve, sprostili so jih za pripomočke in sicer za zdravstvene delavce, tiste, ki delajo v sistemu. "To ne velja za prebivalce. Razlogov za paniko ni, situacija je resna, s širjenjem panike in dezinformacij, bomo samo škodili naši državi. Ministrstvo za zdravje koordinira celotni proces, ko bo prva okužba, jo bomo sporočili in obravnavali. Informacija, da se je Slovenec okužil v Avstriji, ne drži. Vzeli so mu bris, ki je negativen," je pojasnil Šarec.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi širjenja novega koronavirusa danes objavilo nova priporočila glede potovanj v Južno Korejo in Iran. Tako slovenskim državljanom svetuje, da preložijo nenujna potovanja na območje južnokorejskih Daeguja in Cheongduja ter v Iran.

Na novinarski konferenci je državna sekratarka na ministrstvu za zdravje še enkrat opozorila na pomembnost samozaščite in spomnila na besede priznanega infektologa in predsednika Zdravstvenega sveta dr. Franca Strleta.

Opozorilo in navodila priznanega infektologa

Zdravnik s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je opozoril, da s preprostimi ukrepi lahko sami največ naredimo za preprečevanje širjenja virusa. 

Po njegovih besedah je pri koronavirusu zaenkrat dobro znano, kako se širi, namreč s kapljicami. Klinični zdravniki morajo po njegovih besedah pri kužnih boleznih paziti, da se virus ne prenese niti nanje niti na druge ljudi. Pri koronavirusu je sicer zaenkrat dobro znano, kako se širi, namreč s kapljicami, ki gredo iz dihal, njihov domet pa je približno en meter, je dejal. Če bi upoštevali vsa higienska navodila, bi naredili največ, je dejal v spodnji izjavi. 

Iz osrednje slovenske bolnišnice so medtem sporočili, da so prejeli donacijo 100 tisoč enoslojnih zaščitnih mask tipa 1 podjetja Labena. Zaščitne maske je prevzela Civilna zaščita UKC Ljubljana in bodo uporabljene, če z obstoječimi zalogami in s sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice.

Komentarjev 19
  • Ender3 18:32 27.februar 2020.

    Čebaškova na zbornici je psihiatrijna pa valjda ve, kako se zdravi strah in virus psihoza. Kake ego talente imamo!

  • munja 16:49 27.februar 2020.

    Največjo nepotrebno paniko dela novinarji s svojimi zastrašujočimi članki. Dejte novinarčki, malo se ustavte, nimate nič od tega, da delate paniko, edino če imate zato večje plače!!!

  • Avatar Leon
    Leon 15:19 27.februar 2020.

    Zdravstvo je na okopih ? Zbornica alias Čebašek je udarila zoper ministrstvo zdravja ,predvidevam ,da gre za spor zaradi plače Čebaškove ,ki je želela 12000 € plače na ZZS.