Svet
6422 ogledov

Nova okužba tik ob meji s Slovenijo, na Hrvaškem okuženih osem ljudi

Koronavirus, Hrvaška epa
Število okuženih na Hrvaškem se je povzpelo na osem, so potrdile hrvaške oblasti.

Osmi primer koronavirusa pri naših južnih sosedih so potrdili na Reki. Gre za osebo, ki je bila v tesnem stiku z družino, pri kateri so v minulih dneh potrdili sum na koronavirus. 

Po zadnjih podatkih so tako okužene tri osebe iz Zagreba - gre za brata dvojčka in dekle enega od njiju. Prva oseba z območja Reke, pri kateri so potrdili okužbo s koronavirusom, je moški, ki je delal v tovarni v Italijiu. Poleg njega sta zbolela še njegova žena in brat, potem pa še dve osebi, s katerima je bil v tesnem stiku. Oboleli z Reke kažejo blage simptome bolezni. 

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je dejal, da ne vedo, kako se bo virus v prihodnje obnašal. Pričakujejo, da bo oslabel, a Beroš opozarja, da morajo biti pripravljeni tudi na drugačen scenarij. "S prihodom toplejšega vremena so ljudje več na proste, več zračijo prostore, okrepi se delovanje ultravijoličnih žarkov na virus, zato lahko s prihodom toplejšega vremena pričakujemo umirjanje epidemije," je dejal v nedeljo. 

Vse ljudi, ki so bili v zadnjih v 14 dnevih na Kitajskem, v Hong Kongu, na Japonskem, v Južni Koreji, Singapurju, v Iranu ali Italiji (Lombardija, Veneto, Emilia Romagna in Piedmont), so pozvali, naj ne hodijo na javne shode. "1.648 ljudi je pod nadzorom," je novinarjem v nedeljo povedal direktor hrvaškega inštituta za javno zdravje Krunoslav Capak. Osebe, ki imajo znake prehlada in v zadnjih 14 dneh niso bile v omenjenih državah, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika. Tisti, ki so v zadnjih14 dneh bili v teh državah, se morajo javiti epidemiologu, ne glede na to, ali imajo simptome koronavirusa, najočitnejša znaka sta vročina in suh kašelj, da bodo dobili navodila.

Danes naj bi dobili rezultate testiranja pacienta z območja Čakovca, pri katerem so opravili bris v nedeljo pozno popoldne, potem ko je kazal blage simptome bolezni. Na Hrvaškem so vzpostavili tudi karanteno za štiri Hrvate, ki so delali na ladji Diamond Princess, na kateri je bilo tudi šest Slovencev. 

Spomnimo, ladja Diamond Princess je bila štirinajst dni zasidrana v pristanišču v Yokohami, potem ko so pri potnikih odkrili koronavirus. Bolezen se je hitro širila med potniki. Prisotnost koronavirusa so potrdili tudi pri dveh Slovencih, ki pa sta zdrava. Na Japonskem sta bila hospitalizirana zaradi pozitivnega brisa, po 12 dneh karantene so opravili bris, ki je bil negativen. 

Koronavirus, Hrvaška Zdravje Sedma okužba na Hrvaškem, javiti se mora na tisoče ljudi

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice