Zdravje > Aktualno
2494 ogledov

"Domovi za starejše kot zapori"

Upokojenec ostareli starejši Profimedia
Srebrna nit se ne strinja s popolno karanteno starejših v domovih starejših ...

"Združenju za dostojno starost se pridružujemo upravičenim pomislekom sorodnikov starejših, ki bivajo v domovih starejših, v katerih so v celoti prepovedali obiske, tudi zdravih sorodnikov, zaradi zaščite pred koronavirusom, čeprav so navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje drugačna," se je danes na prepovedi obiskov v domovih za starejše občane zaradi koronavirusa odzvala predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden

Babica in vnukinja. Vseslovenska akcija Slovenija Projekt Glas generacije za povezovanje in proti osamljenosti

V združenju menijo, da gre za diskriminacijo starejših v domovih starejših, saj jim obiski zdravih sorodnikov pomenijo edini stik s svetom in ne nazadnje tudi pomoč pri hranjenju: "Nedopustno je tudi, da se zaradi zaščite pred koronavirusom ukinja fizioterapija in delovna terapija za starejše na vozičkih, kar so naredili v nekaterih domovih."

Prav tako zagovarjajo možnost odvzema starejših iz doma, če sorodniki to prakticirajo, recimo čez vikend, če je bila to dosedanja praksa.

Obenem pričakujejo, da bodo domovi starejših dobili ustrezno zaščitno opremo tako kot zdravstveni domovi in bolnišnice: "Kot je zapisala sorodnica in zdravnica je karantena brez epidemiološke indikacije, ki je dokazano ni, neke vrste zapor."

Dodajajo, da je to kršitev človekovih pravic starejših v domovih in velika diskriminacija, zato pričakujejo od varuha človekovih pravic in drugih odgovornih, da ukrepajo.

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • leonardo 07:49 02.marec 2020.

    Mislite. da je slika princa Filipa na naslovnici prava za prispevke o domovih za ostarele? On jih od znotraj še videl ni! Sicer pa ima predhodnik prav. Takoj bo dovolj prostora v domovih, če spustite korono v dom!

  • butnskalabutn 22:21 01.marec 2020.

    komu ni jasno , če pride virus COVID 19 v dom , bo verjetno 50 % smrtnost .