Zdravje
42792 ogledov

V Italiji se število okuženih hitro veča, v Gorici še en primer

Koronavirus v Italiji Profimedia
V Deželi Furlaniji Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, potrdili šesti primer koronavirusa. Šole bodo v sosednji deželi tako ostale zaprte do osmega marca.

Včeraj zvečer je bila potrjena prva okužba s koronavirusom v italijanski deželi Furlanija Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Okuženega so odkrili v sosednji Gorici. Stanje okuženega ni resno, je pa v izolaciji, bil naj bi v domači karanteni. 

Po nekaterih informacijah se je 50-letnik okužil v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku, menda pa potem ni bil v stiku z večjim številom ljudi. 

V Deželi Furlaniji Julisjki krajini pa so se danes novi primeri kar vrstili, eden v Trstu, trije v Vidmu, nato pa še en v Gorici. Po poročanju italijanskih medijev naj bi se osebe iz Vidma in Trsta okužile na konferenci na Videmski univerzi pred tednom dni, šlo naj bi za učitelje, tri moške in eno žensko. Za drugega okuženega iz Gorice ni dodatnih informacij. 

V Italiji se sicer število okuženih hitro veča, s sobotnih 1.000 na več kot 1.500 z današnjim dnem. Skupaj je doslej v Italiji umrlo 34 ljudi, največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija in Emilija - Romanja.

Na državni ravni ne svetujejo odpovedi prireditev ali zaprtja šol ...

"Prejeli smo uradno informacijo, da so v deželi Furlaniji - Julijski krajini odkrili prve primere okužbe s koronavirusom. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je danes ponovno poklical vse zdravstvene institucije in Območno enoto Nova Gorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter preveril njihovo pripravljenost v primeru pojava prve okužene osebe na Goriškem. Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru," so sporočili z mestne občine Nova Gorica. 

Zdravstveni dom Nova Gorica, šempetrska bolnišnica in Območna enota NIJZ-ja so po njihovih navedbah med seboj povezani in delujejo usklajeno: "V tem tednu so prejeli tudi dovolj zaščitne opreme in opreme za testiranje. Pred šempetrsko bolnišnico so postavljeni šotori za izvajanje testiranj, objavljene so kontaktne telefonske številke za morebitne obolele in ostale, ki želijo več informacij o koronavirusu."

Sicer pa sledimo ukrepom na državni ravni, ki v tem trenutku ne svetujejo odpovedi prireditev ali zaprtja, uradov, šol ipd.

MONG

Dodajajo, da je goriški župan Rodolfo Ziberna novogoriškega župana o prvem primeru okužbe obvestil že v soboto zvečer: "Gre za 50-letnega gospoda, ki po trenutnih podatkih nima več povišane telesne temperature. Pristojni so izolirali vse osebe, ki so bile do danes z njim v stiku. Stanje je po besedah goriškega župana pod nadzorom."

V deželi Furlaniji - Julijski krajini bodo zaradi novih primerov okužb šole in univerze ostale zaprte do osmega marca.

Župan Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških casinojev, kjer po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov.

Na Mestni občini Nova Gorica so sicer krizni sestanek sklicali že minuli ponedeljek in skupaj s pristojnimi ugotovili, kje so šibkosti v sistemu odziva v primeru prve okužene osebe. Nato so se pristojne institucije povezale ter pripravile vse potrebno, vključila se je še država, tako da so zdaj na morebiten pojav prve okužbe dobro pripravljene. "Na državni in lokalni ravni pa se pripravlja tudi sistem oskrbe v primeru izolacije bolnikov na domu," so sklenili. 

Danes do 12. ure je bil v Sloveniji opravljen po podatkih Nacionalnega inštituta 201 test na sum okužbe z novim koronavirusom, rezultatih vseh so bili negativni.

Tudi v Avstriji prva smrtna žrtev

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je koronavirus dosegel 59 držav, skupno je bilo 87.137 okuženih in 2.977 mrtvih. Največ jih je na Kitajskem, skoraj 80.000, sledi Koreja s 3.736 primeri, tretja je že sosednja Italija. V Iranu jih je 593, na Japonskem 239 in tako dalje. V Avstriji jih je deset, poročajo pa o prvi smrtni žrtvi. Več o dogajanju na Hrvaškem v spodnjem prispevku.

Koronavirus, Hrvaška Zdravje Sedma okužba na Hrvaškem, javiti se mora na tisoče ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • brane 02:07 03.marec 2020.

    mene sam zanima,če imamo dovolj protivirusnih zdravil tudi za nas navadne državljane.

  • miho 22:12 01.marec 2020.

    Jaz samo upam, da naše oblasti ne tajijo česa...

  • maresem 15:40 01.marec 2020.

    Dobro bi bilo, če bi Cmervc poiskal dodatna pojasnila za tišlerja.

Sorodne novice