Slovenija
6714 ogledov

Slovenca, ki sta bila okužena s koronavirusom, sta doma

Koronavirus - soba Infekcijska klinika UKCLJ
Slovenca, ki sta bila na ladji Diamond Princess in sta bila okužena s koronavirusom, sta se vrnila v Slovenijo.

"Vem, da sta dopoldan priletela na Brnik, to ni bi evakuacijski let, to je bila redna linija. Sta zdrava in lahko počneta, kar želita. Jaz kot zdravnica nimam nobenega problema, da jih objamem. Ko preboliš bolezen, nisi več kužen in si proti njen nekaj časa imun," je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. 

Po prihodu sta se oglasila na infekcijski kliniki, kjer sta pozdravila infektologinjo, ki je bila z njima v stiku, ko sta bila v bolnišnici na Japonskem, odvzeli so jima tudi bris, ki je bil negativen. 

"Potnika, ki sta bila na Japonskem hospitalizirana, sta imela pozitiven bris. Ves čas sta se dobro počutila in nista imela kašlja ali visoke temperature, nista imela pljučnice. Hospitalizirana sta bila zaradi pozitivnega brisa. Po 12 dneh so v 24 urah dvakrat opravili bris, virusa ni bilo, odpuščena sta bila kot zdrava človeka. To je podobno kot pri gripi, ko jo preboliš, ni treba nositi maske, si zdrav in nisi več kužen. Se pa bosta nekaj dni še držala bolj zase, saj se bojita stigmatizacije," je opozorila Repar Bornškova. 

Neprimerno vedenje celo do družinskih članov

Po informacijah, ki so jih dobili, so se nekateri ljudje neprimerno vedli do družinskih članov oseb, ki so v karanteni, čeprav ti z osebami zaradi karantene sploh niso imeli stikov.

"Trenutno imamo v Sloveniji šest zdravih ljudi, štirje so še v karanteni, dva sta ozdravela oziroma nista niti zbolela. Ne potrebujeta nobenih posebnih ukrepov," je še povedala o potnikih z ladje Diamond Princess.

V Sloveniji smo do danes opravili 183 testiranj oseb, ki so prišle iz ogroženih območij in so imele specifične znake, torej vročino nad 38 in suh kašelj. Vsi so bili negativni. V začetku so testirali predvsem osebe, ki so prišle s Kitajske, zdaj prevladujejo potniki iz Italije. "To ne pomeni, da prvega pozitivnega primera ne bo kmalu med nami," je povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat.

"Smo pred vrati pandemije. To pomeni, da se bolezen ne bo pojavljala le po posameznih območjih, ampak po vsem svetu. Zanimivo, da število primerov po Evropi različno hitro narašča, zelo hitro v Italiji, v Avstriji, ki ima podobne protokole kot Slovenija, pa je porast okužb počasen," je povedala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Skipi 18:58 29.februar 2020.

    14 dni je pa hitro glede nato da so na kitajskem oboleli v bolnici v povprečju 3 tedne.

  • Avatar praufo
    praufo 15:32 29.februar 2020.

    evo, virus pride, pa izgine, me veseli, da je tko simpl ... ne vem zakaj potem taka panika

Sorodne novice