Zdravje > Aktualno
1134 ogledov

WHO povišala globalno tveganje širjenja koronavirusa

koronavirus Italija Epa
Prvi mož WHO izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven, je danes v Ženevi sporočil prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana.

"Nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh je skrb zbujajoče," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Tedros na novinarski konferenci.

Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v najmanj 49 držav. Tedros je pojasnil, da se je iz Italije razširilo 24 primerov okužbe v 14 držav, iz Irana pa 97 primerov okužbe v 11 držav.

bolnišnica zdravstveni dom Koronavirus Zdravje Dorekli načrt obravnave z zdravniki, opozorilo o povečanem številu bolniških

Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni.

"Za zdaj nimamo dokazov, da se virus prosto širi. Dokler je tako, njegovo širjenje še vedno lahko zajezimo," je poudaril. Kot je dodal, je za zajezitev ključno prekiniti verigo prenašanja bolezni. Ob tem je izpostavil pomen preventive pred okužbo pri posameznikih.

"Naš največji sovražnik ni virus, ampak strah, govorice in stigma. Naše najmočnejše orožje pa so dejstva, razum in solidarnost," je še dejal Tedros.

Novinarjem je še povedal, da po svetu trenutno razvijajo več kot 20 cepiv proti novemu virusu, poteka pa tudi več kliničnih preizkusov, katerih rezultati naj bi bili znani v nekaj tednih.

Vodja programa za izredne razmere pri WHO Michael Ryan pa je povedal, da trenutno ne bi bilo dobro, če bi razglasili pandemijo. Kot je pojasnil, bi z razglasitvijo pandemije dali vedeti, da bo virusu izpostavljen vsak človek na planetu. "Podatki tega ne kažejo," je poudaril. "Prihodnost te epidemije je v veliki meri v naših rokah," je še posvaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice