Zakaj morajo imeti testirani učenci maske

Foto: Profimedia Covid, otroci, šola Foto: Profimedia Covid, otroci, šola
Mnogi starši se sprašujejo, zakaj morajo imeti samotestirani učenci, tudi najmlajši, ves čas pouka zaščitne maske. Ko opravijo test so namreč vsi potrjeno negativni, opravljajo pa ga vsaka dva dneva.
Oglej si celoten članek

To je v oddaji Tarča izpostavila tudi ravnateljica Osnovne šole Danile Kumar Mojca Mihelič, ki je dejala, da bi po njenem mnenju otroci, ki so se samotestirali in so vsi negativni, lahko v razredu sneli maske. Na NIJZ so na vprašanje, ali bi bilo to smiselno in varno, odgovorili, da "gre za vladni odlok, ki je bil sprejet po posvetu s svetovalno skupino na ministrstvu za zdravje. Vladnih odlokov z NIJZ ne moremo komentirati," so še dodali.

Ministrstvo: že čez nekaj ur bi lahko bilo drugače

"Zaradi velike kužnosti delta različice je za učinkovito zmanjševanje prenosa okužb, kljub rednemu testiranju, še vedno potrebna uporaba kirurških mask. Tako kot pri vseh testih so lahko tudi rezultati samotestiranja negativni, ker je v trenutku samotestiranja prisotnega premalo virusnega materiala, kar pomeni, da če bi vzeli bris čez nekaj ur ali naslednji dan pa bi bil rezultat že lahko pozitiven. Ob nošenju maske, pa se tudi v takšnih primerih zelo zmanjša verjetnost, da bi prišlo do prenosa okužbe," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Ob tem velja morda dodati še, da testi niso stoodstotno zanesljivi. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 15:11 27. November 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 …

  • 16:18 26. November 2021.

    skratka, vasi sodrzavljani vas lahko vsako sekundo nevede smrtno ogrozajo, tudi ce to ni dokazano, zato se jih bojte in …

  • 15:27 26. November 2021.

    Mene pa predvsem zanima, koliko je po enem tednu še sploh odkritih primerov dnevno (še prvi dan jih je bilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.