Zdravje
9402 ogledov

Zakaj morajo imeti testirani učenci maske

Covid, otroci, šola
1/2
Profimedia
Mnogi starši se sprašujejo, zakaj morajo imeti samotestirani učenci, tudi najmlajši, ves čas pouka zaščitne maske. Ko opravijo test so namreč vsi potrjeno negativni, opravljajo pa ga vsaka dva dneva.

To je v oddaji Tarča izpostavila tudi ravnateljica Osnovne šole Danile Kumar Mojca Mihelič, ki je dejala, da bi po njenem mnenju otroci, ki so se samotestirali in so vsi negativni, lahko v razredu sneli maske. Na NIJZ so na vprašanje, ali bi bilo to smiselno in varno, odgovorili, da "gre za vladni odlok, ki je bil sprejet po posvetu s svetovalno skupino na ministrstvu za zdravje. Vladnih odlokov z NIJZ ne moremo komentirati," so še dodali.

Ministrstvo: že čez nekaj ur bi lahko bilo drugače

"Zaradi velike kužnosti delta različice je za učinkovito zmanjševanje prenosa okužb, kljub rednemu testiranju, še vedno potrebna uporaba kirurških mask. Tako kot pri vseh testih so lahko tudi rezultati samotestiranja negativni, ker je v trenutku samotestiranja prisotnega premalo virusnega materiala, kar pomeni, da če bi vzeli bris čez nekaj ur ali naslednji dan pa bi bil rezultat že lahko pozitiven. Ob nošenju maske, pa se tudi v takšnih primerih zelo zmanjša verjetnost, da bi prišlo do prenosa okužbe," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Ob tem velja morda dodati še, da testi niso stoodstotno zanesljivi. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 22
  • Thomas_Brown 15:11 27.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • igorgeus 16:18 26.november 2021.

    skratka, vasi sodrzavljani vas lahko vsako sekundo nevede smrtno ogrozajo, tudi ce to ni dokazano, zato se jih bojte in izogibajte. bolj se jih boste izogibali, manjsa je verjetnost, da boste nasli skupno tocko in se upirali

  • miran96 15:27 26.november 2021.

    Mene pa predvsem zanima, koliko je po enem tednu še sploh odkritih primerov dnevno (še prvi dan jih je bilo komaj 300 asimptomatskih) in če ni to testiranje res le samo sebi namen oz dokaz “poslušnosti populacije”??

Sorodne novice