Slovenija
28942 ogledov

Problem Slovencev je, da ne vedo, da ne vedo!

covid-19 šola samotestiranje testi Profimedia
Dr. Vogrin je vsem svetoval, naj v tem času pazijo nase, se ne ukvarjajo z adrenalinskimi športi, se izogibajo prometnim nesrečam, saj bolnišnice pokajo po šivih.

Županja Semiča Polona Kambič, ki je pred dnevi OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov, se je odzvala na poziv občinskih svetnikov, ki so zahtevali opravičilo in preklic njenih izjav, da naj OŠ Semič opusti vse ukrepe zaradi covida-19. Zapisala je, da poziv razume kot osebno žaljiv in dodala, da bi se morala opravičiti država, v njenem imenu pa vlada, sta poročala TV Slovenija in POP TV.

županja Polona Kambič | Avtor: Občina Semič Občina Semič
V odgovoru je poudarila, da si šteje za svojo "poklicno oziroma profesionalno dolžnost, da vse občanke in občane ter vse naše otroke zaščiti pred brezpravnim ravnanjem, ki ga našim osnovnim šolam narekuje režimska politika". "Verjamem namreč, da naša ravnateljica, ki je doslej zgledno in zakonito vodila vzgojno-izobraževalni proces, česa takšnega ne bi nikoli uvedla in izvajala samodejno. Zato sem ji kot županja dolžna nuditi vso podporo, da bo lahko avtonomni šolski prostor učinkovito zavarovala pred vsakršnim posegom v integriteto otok in kršenjem otrokovih pravic," je zapisala.

Poziv razume kot osebno žaljiv, saj "v njem prevladujeta osebna diskvalifikacija in subjektiven pogled". "Kot dolgoletna županja sem namreč vedno nosila odgovornost za vsako svoje delovanje in izjavljanje. In to se tudi zdaj ni v ničemer spremenilo, saj so moje izjave vedno na strani veljavne zakonodaje ter varovanja zakonitih pravic občank in občanov," je pojasnila.

Zaradi covidnih bolnikov ni prostora za druge

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin je za 24 UR zvečer povedal, da tovrstni pozivi prizadenejo vse zdravstvene delavce, hkrati pa negativno vplivajo na vse, ne le covidne bolnike. Zaradi covida lahko trenutno obravnavajo le tiste bolnike, ki urgentno potrebujejo obravnavo ter onkološke bolnike. Z besedami nemškega ministra, da bodo Nemci do konca zime cepljeni, preboleli ali mrtvi, se je strinjal, dodal pa, da bodo številne žrtve tudi med ne-covidnimi bolniki. Vsem je svetoval, naj v tem času pazijo nase, se ne ukvarjajo z adrenalinskimi športi, se izogibajo prometnim nesrečam.

Vsak bi se moral vprašati glede epidemije, cepljenja - ali smo mi sami sposobni odgovoriti na vprašanja, povezana z epidemijo. Dejal je, da tudi sam ne zna na vsa vprašanja odgovoriti v popolnosti, ker ni specialist epidemiolog, infektolog, zato pa zaupa stroki, ki področje dovolj dobro pozna. 

"Problem našega prebivalstva je v tem, da ne ve, da ne ve"

Upokojeni ravnatelj Dušan Merc pa meni, da smo postali žrtve permisivne vzgoje. "Vse je treba razložiti, za vse je treba dobiti dovoljenje," je dejal. Namesto da bi vpletli testiranje kot skrb zase, starši temu nasprotujejo, je dejal. Šole po njegovi oceni še zdaj niso pripravljene na krizo. Ravnatelji so po njegovem odigrali zelo slabo vlogo, tudi združenje ravnateljev ni bilo dovolj aktivno. "Šola je v tem trenutku socialna in zdravstvena institucija," je prepričan. Če uradna oseba poziva k nezakonitosti, je treba sprejeti ukrepe proti tovrstnem dejanjem, je dodal.

"Problem našega prebivalstva je v tem, da ne ve, da ne ve," je poudaril in dodal, da ne razume, zakaj ljudje glede epidemije ne zaupajo zdravnikom.

"Naj pristojne službe opravijo svojo nalogo"

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, pa meni, da je čas, da nehamo posvečati pozornost tovrstnim pozivom in dopisom, kot ga je poslala Kambičeva. "Naj pristojne službe opravijo svojo nalogo," je dejal za 24 UR zvečer. Kot je dodal, se župana lahko razreši, če ne spoštuje sodb ustavnega sodišča, a v tem primeru ni tako, saj gre za odlok vlade. Se je pa treba zavedati, da so te osebe politično odgovorne za svoje pozive.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 30
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 16:22 23.november 2021.

    Problem je v vas zdravniki, ker nimate veterinarske morale...da ima star bolan človek v odvajanju pravico dostojno umret in ne da se zdravniki igrate z aparaturami za mučenje pred odhodom! Vsi bi radi umrli mirno brez trpljenja, zaspali...kot nas Runo.

  • villa 14:16 23.november 2021.

    Cestitke za to zupanjo in ravnateljico. Na zenskah svet stoji. Drugo leto izvolimo predsednico vlade, seveda ce bo kandidirala primerna kandidatka.

  • jakec1575 10:43 23.november 2021.

    saj tudi zdravniki ne vedo, da ne vedo. Vsak mesec ugotovijo kaj novega o virusu, kar je sicer logicno, ni pa logicna vehemenca in zaverovanost v svoj prav.