Svet
936 ogledov

"Nemci bodo do konca zime cepljeni, preboleli ali mrtvi"

Ljudje z maskami Epa

Večina Nemcev bo zaradi trenutnega intenzivnega širjenja okužb z novim koronavirusom do konca zime bodisi cepljena proti covidu-19, ga bo prebolela ali pa bo mrtva, je danes posvaril nemški minister za zdravje Jens Spahn in znova pozval k cepljenju proti covidu-19. Obenem je v luči omejitve dobav Pfizer/BioNTech hvalil cepivo Moderne.

"Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev," je danes na novinarski konferenci dejal Spahn in za to okrivil širjenje zelo nalezljive koronavirusne različice delta. "Zato tako nujno pozivamo k cepljenju," je dodal.

Ostro opozorilo je minister podal sredi zaostrenih zdravstvenih razmer, v katerih se država trudi zajeziti rekordno naraščanje števila okužb z novim koronavirusom. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. "V številnih bolnišnicah imamo zelo, zelo težko situacijo," je danes dejal tudi Spahn.

Poživitveni odmerek: Pfizer/BioNTech in Moderna

V državi je sredi pozivov k odločitvi tudi za poživitveni odmerek cepiva sicer zdravstveno ministrstvo nedavno v pismu zveznim deželam določilo mejo za količine naročil cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, za katerega vlada največje zanimanje. Kljub temu, da se trenutno okrog 90 odstotkov naročil zveznih dežel nanaša na cepivo Pfizer/BioNTech, naj bi tako v prihodnjih tednih za tretji odmerek pogosteje uporabili cepivo Moderne, saj se bo njeni zalogi v državi v prvem četrtletju prihodnjega leta iztekel rok uporabe.

Spahn je danes cepivo Moderne označil za "dobro, varno in zelo učinkovito cepivo". Je pa dodal, da bodo v prihodnjih tednih vendarle še vedno uporabljali tudi Pfizerjevo cepivo. Danes in v torek bodo iz zalog sprostili šest milijonov odmerkov tega cepiva, je napovedal. "Cepiva je dovolj za vsa cepljenja. In obe cepivi delujeta," je poudaril.

Avstrija epidemija covid-19 Svet Tako ostri so ukrepi v Avstriji od danes naprej

Strožji ukrepi tudi v Nemčiji

Nemčija je minuli teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala, v skladu s katerimi bodo na območjih z visoko ravnjo hospitaliziranih med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij.

Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje in so denimo odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za ohranitev epidemije pod nadzorom.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 09:43 23.november 2021.

    zakaj pa ne hvali sputnika.. je kdo od butastih švabov preveril kolk delnic ima v Moderni. sicar pa takim bučkom ne pride na misel, da bo lahko ogromno ljudi pomrlo ob vremenskih nevščenosti, pa bodo samo zmignili z rameni. se ...prikaži več je kdo spomnil v glasgovu, da je v europi zaradi vročine letos umrl okoli 6000 ljudi. ja premal je še ane, se nič ne pozna v penzionski blagajni.

  • suineg7878 19:23 22.november 2021.

    Jaz pa tudi srcno upam, da bodo vsi poganjalci genocida nekoc odgovarjali za svoja dejanja, zivi ali mrtvi.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:38 22.november 2021.

    Butasta izjava, kot da bodo vsi cepljeni preživeli ...Ta medijska vojna gre predaleč...