Svet
47488 ogledov

Čudežno 'izginotje' covida-19 na Japonskem. Kaj se dogaja?

Japonska covid-19 Epa
Sredi avgusta se je na Japonskem močno povečalo število primerov okužb s covidom-19. Imeli so več kot 23 tisoč novih okužb na dan. Trenutno so te dnevne številke padle na le 170 primerov na novo okuženih na dan ...

Je delta na Japonskem mutirala v izumrtje?

Peti epidemični val je na Japonskem izginil na tako dramatičen način, da so bili številni znanstveniki osupnjeni, poroča RT. Nekateri celo namigujejo, da je zelo nalezljiva delta varianta virusa v tej otoški državi mutirala v izumrtje. Sredi avgusta so namreč na Japonskem zabeležili močno povečanje števila primerov covida-19, na dan so odkrili več kot 23.000 novih okužb. Trenutno so te dnevne številke padle na le 170 primerov novih okužb na dan, smrti zaradi te bolezni pa so novembra padle na enomestno število.

Ta drastičen upad novih okužb in smrti je v veliki meri posledica razmeroma visoke precepljenosti (76,7%), nošenja mask in drugih epidemioloških dejavnikov. Toda nekateri znanstveniki še vedno verjamejo, da je ta upad edinstven.

Protein, ki je ključen za razmnoževanje virusa

Slabe mutacije se lahko namreč kopičijo in povzročijo izumrtje določene variante, pravi Izuri Inoue, znanstvenik z Japonskega nacionalnega inštituta za genetiko. Verjame, da je imela Japonska srečo, da je delta varianta v veliki meri izkoreninila druge različice virusa, preden se je "uničila" tudi sama. Skupaj s sodelavci že nekaj časa preučuje mutacije v virusu SARS-CoV-2 in kako nanje vpliva protein nsp14, ki je ključen za razmnoževanje virusa.

Virusi RNA, tako kot novi koronavirus, imajo običajno zelo visoko raven mutacij, kar jim pomaga, da se hitro prilagodijo spremembam v okolju. Odpira pa tudi možnost tako imenovane "katastrofalne napake" - da se naberejo slabe mutacije in na koncu povzročijo izumrtje določene variante. Zdi se, da omenjeni protein nsp14 na nek način pomaga genomu virusa, da ostane pod pragom katastrofalne napake.

Virus naj bi sčasoma postal "okvarjen"

Inoue meni, da v primeru japonskega petega vala koronavirusa protein nsp14 ni uspel pri tej nalogi, glede na genetsko študijo vzorcev, zbranih med junijem in oktobrom letos. V nasprotju s pričakovanji njegove ekipe je bilo v vzorcih opaženo pomanjkanje genetske raznovrstnosti, medtem ko so številni vzorci imeli genetske spremembe na območju, imenovanem A394V, ki je povezano z beljakovino nsp14. "Bili smo dobesedno šokirani, ko smo to ugotovili. Različica delta je bila na Japonskem izjemno prenosljiva in je izpodrinila vse druge različice. Toda ko so se mutacije kopičile, verjamemo, da je virus sčasoma postal "okvarjen", ni se mogel več razmnoževat," je Inou dejal za časnik Japan Times.

Podobnega pojava v drugih azijskih državah niso zabeležili, a mutacije v virusu, ki so jih odkrili Inoue in njegovi kolegi, so odkrili v vsaj 24 drugih državah.

Inou in njegova ekipa nameravajo študijo s svojimi ugotovitvami objaviti kmalu, že konec tega meseca. Inou meni, da če bo ta teorija potrjena, to pomeni kvečjemu oddih za japonsko prebivalstvo, saj bodo sčasoma v državo pot našle druge, uspešnejše variante.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • matermila 05:52 23.november 2021.

    Število 23000 okuženih na dan,nam ne pove veliko,saj ni podatka,koliko testov so izvedli. Če pa bi izraženo v %, primerjali Japonsko in Slovenijo, je pa nekako tako: Japonska 125 mio prebivalcev, Slovenija 2 mio, Japonska 23000 okuženih/dan, Slovenija 1350 (včeraj).Torej ...prikaži več se ni za hvalit, glede na število prebivalcev smo zmagali,če bi nas bilo toliko kot Japoncev bi imeli 1350 x 60 okuženih/dan,= ca 80000.

  • Albatroz 05:16 23.november 2021.

    Zato pa takšna sila za cepljenje, da nebi virus mutiral in izginil.

  • si_rob 22:14 22.november 2021.

    Če je tako, bomo imeli tudi mi mutacijo. Jajo bo mutiral v kaj boljšega.