Slovenija
63615 ogledov

Skrajni ukrep: Inšpekcija zaprla šolo, za vse učence odredila pouk na daljavo

Dijaki
1/2
Pixell
Pretekli teden so inšpektorji v šolah izvedli 43 nadzorov in v petih primerih ugotovili večje nepravilnosti. "Šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile soglasja staršev, za otroke, ki niso imeli soglasja staršev, niso uredili izobraževanja na daljavo," navaja glavni šolski inšpektor Simon Slokan.

Inšpektorji so jim izdali odločbe, nato pa izvedli nove nadzore. Le v enem primeru šola odločbe inšpektorata ni upoštevala, zato je z odredbo odredila, da mora celotna šola do 3. decembra šolanje izvajati na daljavo. "V ostalih 38 zavodih smo ugotovili, da so se šole odlično pripravile na zagotavljanje varnih delovnih okoliščin," je poudaril Slokan.

Posamezni starši se z ukrepi in samotestiranjem ne strinjajo, a teh ukrepov niso sprejele šole, ravnatelji in zaposleni, je povedal Slokan in dodal, da so ukrepe pač dolžni izvajati: "Osebne grožnje, pritiski, protesti in slaba volja v šolsko okolje vnašajo nemir, pri čemer največje posledice čutijo otroci. Učitelji že zaznavajo njihovo stisko."

Novinarji so inšpektorju predstavili tudi primer, ko je šola po pozitivnem testu pri samotestiranju domov poslala le učenca, ki je bil pozitiven. V konkretnem primeru se je čez nekaj dni izkazalo, da je bil učenec pozitiven tudi na PCR testu. Šele takrat je šola vse učence poslala domov in zanje organizirala šolo na daljavo.

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"To vprašanje je namenjeno NIJZ, inšpekcija z odrejanjem karanten nima ničesar. V vseh primerih tveganega stika pa inšpekcija svetuje, da za čas, ko ni PCR, celemu oddelku odredi šolanje na daljavo za cel oddelek. A če ravnatelj tega ne stori, ni naredil ničesar narobe," je odgovoril inšpektor Slokan.

Inšpektorat za šolstvo in šport je sicer novembra na področju šolstva izvedel 121 nadzorov, v 11 primerih so ugotovili nepravilnosti.

Na področju športa so inšpektorji izvedli 382 nadzorov in ugotovili dve nepravilnosti. "Na področju športa se je preverjanje pogoja PCT zelo izboljšalo, pohvalili bi radi vse organizatorje dogodkov," je še poudaril glavni šolski inšpektor Simon Slokan.

Komentarjev 66
  • rd2dmk2 09:36 23.november 2021.

    no ste zvedeli katera šola in zakaj se ni držala ukrepov... tolk ste zmerjal onega ravnatelja, sedaj pa vse tiho je bilo...no ta ravnatelj po lastnih besedah v intervjuju na rtv slo ne verjame v ... mogoče zato, ker so ...prikaži večo tam samo specilani otročiči..specilanih staršev.

  • QSprm 19:00 22.november 2021.

    Najvecja napaka, ki jo rezimski placanci redno spregledajo, so bebavi ukrepi. Le kdo s kanckom zdrave pameti bi nadaljeval s temi oslarijami, ki nimajo nobenga ucinka. Vsaj v dobrem ne. In cist noebene zveze z medicino. Iz njihovih cifer se ...prikaži več vidi bebavost pocetja. Lani tak cas je bilo manj okuzenih kot letos, ko je vec kot polovica kvazi varno cepljenih.

  • Dusan12 17:38 22.november 2021.

    Pavšič razlaga kolegom, pred parlamentarno dvorano danes, da je bil sinoči na vlaku proti domu okraden, zato je prišel danes v službo brez zlate Danhil ure in brez traku na desni roki iz krokodiljevega posušenega jezika. Pljunuti Franjo Trček, ja ...prikaži veča bravo, banda leva, na kozlanje nam gre, ko vas gledamo v živo na tv3