V Ljubljani prekinili množično testiranje

Foto: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu.
Foto: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu.
Tik pred začetkom testiranj prebivalce obvestili, da nimajo primernega materiala za jemanje brisa. Iz javne agencije za zdravila so pozneje sporočili, da izvajajo nadzor zaradi neprimerne sterilne paličic. Paličice za jemanje brisa so neznanega proizvajalca in brez oznak.
Oglej si celoten članek

Iz našega največjega zdravstvenega doma so tik preden začetkom današnjega množičnega testriranja sporočili, da so vrata športne dvorane na Kodeljevem danes zaprta. "Na osnovi začasne odločbe Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2," piše v skopem sporočilu za javnost.

Iz JAZPM so nam popoldne odgovorili, da agencija izvaja nadzor antigen SARS-Cov-2 testnega kompleta kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec Co. "6.1.2021 je v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja ZD Ljubljana, za odvzem nazofaringelanega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Poudarjamo, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo zadevne paličice." 

V Zdravstvenem domu so nam pojasnili, da bodo testiranja ponovno izvajali takoj, ko jim bo Ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem. "Pričakujemo, da bo to v najkrajšem možnem času oziroma najkasneje v prihodnjem tednu," so odgovorili.

V pogodbi je varovalka

Gre za antigenske teste, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm. Pogodbo težko slab milijon evrov, je 17. decembra podpisal nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Gantar je včeraj za STA dejal,  da ministrstvo izbralo ponudnika za dobavo pol milijona hitrih antigenskih testov, ki je izpolnjeval vse zelo stroge kriterije, dokazoval je vse potrebne dokumente in certifikate ter ponudil daleč najbolj ugodno ceno. Sicer je pogodbo podpisal po tistem, ko mu je razpisna komisija zagotovila, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji in da je njihova cena najugodnejša. Po Gantarjevih besedah je v pogodbi klavzula, ki določa, da se pogodba s ponudnikom razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti.

Medtem je poslanska skupine Socialnih demokratov že zahteval sklic nujne seje Odbora DZ za zdravstvo "glede zakonitosti in transparentnosti izvedbe postopka javnega naročila za dobavo antigenskih testov ter ustreznosti dobavljenih testov."

V Medvodah ni dovolj testov

Sicer se začasno ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah. Na občini so pojasnili, da je Zdravstveni dom Medvode od zdravstvenega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk pa bo testov kmalu zmanjkalo.

Zato so se odločili, da se testiranje, ki bi moralo potekati v preddverju Kulturnega doma Medvode v petek, ne bo izvajalo. S testiranjem bo Zdravstveni dom Medvode nadaljeval prihodnji teden.

Po zadnjih podatkih hitra testiranja iz drugih delov Slovenije potekajo po načrtih. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 16:48 7. Januar 2021.

    Naše pa res lahko vsak nate.ne. Amaterji, prej ali slej se vse izve, samo kaj ko je banda na otokih …

  • 15:37 7. Januar 2021.

    Ponoven fiasko stroke in politike, hočejo posel relativizirat s tem, da so neustrezne samo testne palčke. Dejstvo je, da je …

  • 15:19 7. Januar 2021.

    Kva je goveda, a vm je zmanjkal tistih ki kažejo plus, pa jih morte najprej naročit da nebi slučajno % …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.