Zavajajo in napeljujejo: Na embalažah teh izdelkov zgolj prazne obljube

Foto: Profimedia
Le en izdelek je bil ocenjen dobro.
Oglej si celoten članek

"Čaji vsebujejo zelo malo gozdnih sadežev ali le njihove arome. Le en izdelek je bil ocenjen dobro, osem jih je dobilo oceno povprečno in štiri oceno nezadovoljivo – predvsem zaradi dodanih nepotrebnih aditivov in arom, potratne embalaže in slik na njej, ki zavajajo glede vsebine,"  rezultate testa Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOR) povzema Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Zdravje ZPS test: V nobeni od "tuninih" paštet ni več kot 50 odstotkov tune

Najcenejši tik za najboljšim

Cena ocenjevanih vzorcev čajev se giblje od 0,04 pa do 0,14 evra na čajno vrečko. Čeprav cena ni merilo za kakovost izdelka, pa se je v tokratnem primerjalnem ocenjevanju najbolje odrezal dražji izdelek, ki ima hkrati še ekološki certifikat. Tik za njim so najcenejši med preglednimi izdelki. 

Foto: ZPS

"Dejstvo je, da lahko le s prebiranjem sestavin izvemo, ali gre za čajno mešanico navedenih sadežev in zelišč ali pa je dodana samo aroma sadežev, ki jih ponazarja slika na embalaži. Posamezen izdelek je narejen po recepturi proizvajalca, zato se sestavine med različnimi aromatiziranimi čaji zelo razlikujejo," je dodala Nika Kremić iz ZPS.

ZPS potošnikom svetuje, naj skrbno preberejo sestavine, navedene na hrbtni strani embalaže izdelka, če želijo vedeti, kaj kupujejo.

 

Prednja stran embalaže vseh preglednih čajev potrošnika vabi z napisi in sliko velikih svežih jagod, malin, robid in borovnic ter drugih gozdnih sadežev. Cvetovi hibiskusa, plodovi šipka in jabolk, ki so na seznamu sestavin našteti med prvimi in predstavljajo običajno več kot polovico mešanice, pa so le redko prikazani na sliki na embalaži.

Gozdni sadeži za okras

Preverili so tudi, koliko gozdnih sadežev, izpostavljenih s sliko na sprednji strani, vsebujejo izbrani čaji in podatke vpisali tudi v tabelo. Osem čajev je vsebovalo od 0,3 do 19 odstotkov gozdnih sadežev. Dva izdelka sta vsebovala gozdne sadeže, proizvajalec pa ni navedel njihovega deleža v izdelku. Trije ocenjevani čaji pa na primer sploh ne vsebujejo gozdnih sadežev, temveč le njihove arome, navajajo.

Zavajanje potrošnikov

Foto: Profimedia Nakupovanje Po besedah predstavnice ZPS takšne predstave izdelkov zavajajo in napeljujejo k nakupu nečesa, kar ni glavna vsebina izdelka. Potrošnik ob pogledu na opis in embalažo namreč pričakuje, da izdelek vsebuje gozdne sadeže oz. da prav ti sadeži predstavljajo prevladujoči del izdelka. "Potrošniške organizacije menimo, da bi morali opisi in slika predstavljati dejansko vsebnost izdelka, tudi glede na delež sestavine v izdelku - torej večje slike hibiskusa, šipka in jabolk in manjšo sliko gozdnih sadežev, a le če jih izdelek vsebuje. Če bi proizvajalec ob sliki na sprednji strani označil še delež gozdnih sadežev bi s tem potrošniku transparentno predstavil izdelek."

Le en izdelek brez aditivov in arom

Prav vsi pregledani čaji, z izjemo enega, so vsebovali aromo ali več različnih arom, nekateri pa tudi aditive, ki uravnavajo kislost. Matik, 1001 cvet, Teekanne in Herba Medica so vsebovali citronsko kislino, Loyd pa jabolčno kislino. Le en izdelek, dm Bio, je bil popolnoma brez aditivov in arom, kar je vsekakor pohvalno in dokaz ter vzpodbuda za druge proizvajalce, da temu zgledu sledijo in ponudijo izdelke brez nepotrebnih aditivov.

Primer dobre prakse:

Čaj Matik je v primerjalnem ocenjevanju, ki smo ga opravili pred dvema letoma, prejel najslabšo oceno pomanjkljivo, tokrat pa je bil na drugem mestu z oceno povprečno. Proizvajalec je spremenil recepturo čaja tako, da je mešanici dodal gozdne sadeže (prej je vseboval zgolj aromo). Prav tako je na sprednji strani embalaže s sliko označil še prisotnost šipka in hibiskusa v izdelku. Izboljšanje v sestavi in deležu gozdnih sadežev v primerjavi s preteklim pregledom smo opazili tudi pri čajih 1001 cvet in Teekanne.

ZPS Test: Spet je zmagal najcenejši

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:47 7. December 2018.

    Najbolj siguren je čaj,ki je nabran v domačih vrtovih,ali bližnji okolici,doma posušen in spravljen. Čaj, ki ga pa kupiš v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.