Zdravje > Prehrana
6420 ogledov

ZPS test: V nobeni od "tuninih" paštet ni več kot 50 odstotkov tune

Tunina
Večina paštet vsebuje le dobro tretjino tunine, razkriva tržni pregled tuninih paštet.

Večina tuninih paštet, ki so jih testirali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), vsebuje le dobro tretjino tunine, prav noben od pregledanih izdelkov pa ne vsebuje več kot 50 odstotkov. Največji delež tune med 15 izdelki, ima Delamaris Premium z zavidljivimi 50 odstotki tunine, Rio mare Paté v tubi s 47 odstotki in Ham-niam s 45 odstotki.

A če je odstotek tunine na vseh izdelkih jasno naveden, so pri navajanju vrste tune proizvajalci še vedno zadržani. Ta podatek so pri ZPS našli le na sedmih izdelkih. Oba Delamarisova izdelka in pašteta Eva v tubi vsebujejo meso rumenoplavutega tuna (Thunnus albacares), Nautica, Eva classic in oba izdelka Rio mare Paté pa meso črtastega tuna (Katsuwonus (Euthynnus) pelamis). Oba izdelka Eva in Nixe imajo dodatno navedeno še ribolovno območje in način lova.

V pregled Zveze potrošnikov Sovenije je bilo vključenih petnajst izdelkov v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili so jih v ljubljanskih trgovinah Mercator, Spar, Tuš, Lidl, Hofer, Eurospin in E. Leclerc.

Veliko rdečih luči zaradi maščobe

Energijska vrednost tuninih paštet je, podobno kot pri piščančjih paštetah, okrog 1200 kJ (280 kcal) na 100 gramov. Pomemben delež energiji po navedbah potrošniške organizacije prispeva maščoba, saj je je v 100 gramih izdelka v povprečju 23 gramov. Večini izdelkov je tako na prehranskem semaforju zaradi velike vsebnosti maščobe zasvetila rdeča luč. Rumeno luč (srednje veliko maščobe) so ujeli le štirje izdelki, med njimi najmanj maščobe vsebuje Delamaris classic (14 g/100 g izdelka). Za zdravje ni pomembno le, da ne zaužijemo preveč maščobe, ampak da je ta sestavljena iz čim manj nasičenih maščobnih kislin. V povprečju so jih tunine paštete vsebovale srednje veliko (3,5 g/100 g). Rdeča luč je zasvetila le izdelkoma Eva classic in Rio mare Paté v konzervi, zato ta dva izdelka z vidika maščob vsekakor nista najboljša izbira.

Večina vzorcev je bila v povprečju "srednje" slana, vsebovali so od 0,9 do 1,7 grama soli v 100 gramih vzorca. Le izdelku Rio mare Paté v tubi je zasvetila rdeča luč, saj je med preverjenimi vseboval največ soli, in sicer dva grama v 100 gramih izdelka.

Najdražja izbira ponovno ni najboljša izbira

Cene tuninih paštet se gibljejo od 6,5 do 26 evrov za kilogram. Tudi tokrat se je, tako navaja avtorica Nika Kremić, izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira. Za pašteto Delamaris premium, na primer, ki ima najbolj ugodno prehransko sestavo in največ tunine, boste odšteli "le" dobrih 14 evrov za kilogram. Če primerjamo ceno paštete s ceno tunine v konzervi, ki se giblje okrog 15 evrov za kilogram, ugotovimo, da so tunine paštete precej drag izdelek.

Namesto, da bi tunin namaz kupili, ga lahko izdelate sami in s tem nekaj tudi prihranite.

Komentarjev 3
  • srecnii 23:03 30.april 2018.

    sol za človeka ni nikoli problem v bistvo jo ljudje še premalo zaužijemo.