Zdravje > Aktualno
81 ogledov

Za tuna več kot pol milijona evrov

Japonska ribja tržnica EPA
Na največji japonski ribji tržnici prodali tuno za 600 tisoč evrov

Japonci obožujejo ribe in so zanje pripravljeni seči globoko v žep, prevsem za modroplavutega tuna, ki na na tokijski ribji borzi Tsukiji dosega rekordne vrednosti.

Veriga svetovno znanih restavracij Sushi Zanmai je na prvi dražbi v Tokiu po novem letu kupila 212 kilogramov težko modroplavuto tuno za kar 74,2 milijona jenov oziroma približno 600 tisoč evrov. Že šesto leto zapored je šla riba rekorderka v roke lastnika restavracij.

Japonska ribja tržnica | Avtor: EPA EPA
Lastnik restavracij Kiyoshi Kimura je sicer priznal, da gre za drag nakup, vendar je vesel, da je zmagal na dražbi. Tuno pa so ulovili na severu Japonske.

Kimura je sicer postavil rekord leta 2013, ko je za 222 kilogramov težko tuno odštel kar 155,4 milijona jenov ali 1,4 milijona evrov. 

Visoke cene na prvih dražbah po novem letu niso nujno povezane s kakovostjo ulovljenih rib. Predvsem gre za spretno oglaševalsko akcijo za začetek novega poslovnega leta, o kateri mediji vedno znova radi poročajo.

Nikjer drugod na svetu ne pojedo toliko modroplavutih tun kot na Japonskem, kar je privedlo tudi do preobsežnega lovljenja teh rib. Zato se japonski znanstveniki že več let trudijo vzpostaviti sisteme gojenja priljubljene tune.

Za znamenito tokijsko ribjo tržnico, ki so jo odprli leta 1935, je bila tokratna dražba verjetno zadnja ponovoletna. Do predvidoma konca leta naj bi se ta dejavnost preselila na novo lokacijo na bližnji umetni otok v mestni četrti Toyosu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.